Vulkanutbrudd i Indonesia

Talsmenn for myndighetene sier den fryktede Kelud-vulkanen har fått et utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Indonesia her i flere uker fryktet et utbrudd i Kelud-vulkanen på Øst-Java.

Nå sier myndighetenes vulkaneksperter at utbruddet er i gang. Utbruddet er ikke bekreftet visuelt på grunn av tett tåke, men seismiske instrumenter viser at det er i gang, sier Saut Simatupang, en ledende forsker ved Indonesias vulkan-senter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Innbyggere flyktet i panikk fra åssidene rundt vulkanen, og mannskapet som bemannet måleinstrumentene har forlatt sine poster.

Målingene så langt viser seg at det mest sannsynlig dreier seg om et mindre utbrudd.

De siste ukene har det kommet klare tegn på at et utbrudd står for døren. Torsdag ble det registrert over 600 små skjelv på vulkanen.  

Flere tusen personer er de siste ukene evakuert fra en tikilometerssone rundt vulkanen, men mange vendte tilbake for å passe på sine eiendommer. Det bor rundt 350 000 mennesker i tikilometerssonen rundt vulkanen, rundt 100 000 bor i ormåder der man har bedt innbyggerne evakuere. Vulkanen ligger ni mil sørvest for Surabaya, den nest største byen i Indonesia.

Vulkanen hadde sitt siste utbrudd i 1990. Da ble 30 personer drept.

Dagbladet.no kommer med mer.

EN AV INDONESIAS DØDELIGSTE VULKANER: Tusener ble evakuert fra området rundt Kelud-vulkanen, men mange vendte tilbake. Nå er utbruddet i gang. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sigit Pamungkas
EN AV INDONESIAS DØDELIGSTE VULKANER: Tusener ble evakuert fra området rundt Kelud-vulkanen, men mange vendte tilbake. Nå er utbruddet i gang. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sigit Pamungkas Vis mer
Vulkanutbrudd i Indonesia
100 000 I FARESONEN:</B> En gutt leker i en av flyktningeleirene som er opprettet for de evakuerte.