Vulkanutbrudd i Indonesia

Talsmenn for myndighetene sier den fryktede Kelud-vulkanen har fått et utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Myndighetene i Indonesia her i flere uker fryktet et utbrudd i Kelud-vulkanen på Øst-Java.

Nå sier myndighetenes vulkaneksperter at utbruddet er i gang. Utbruddet er ikke bekreftet visuelt på grunn av tett tåke, men seismiske instrumenter viser at det er i gang, sier Saut Simatupang, en ledende forsker ved Indonesias vulkan-senter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Innbyggere flyktet i panikk fra åssidene rundt vulkanen, og mannskapet som bemannet måleinstrumentene har forlatt sine poster.

Målingene så langt viser seg at det mest sannsynlig dreier seg om et mindre utbrudd.

De siste ukene har det kommet klare tegn på at et utbrudd står for døren. Torsdag ble det registrert over 600 små skjelv på vulkanen.  

Flere tusen personer er de siste ukene evakuert fra en tikilometerssone rundt vulkanen, men mange vendte tilbake for å passe på sine eiendommer. Det bor rundt 350 000 mennesker i tikilometerssonen rundt vulkanen, rundt 100 000 bor i ormåder der man har bedt innbyggerne evakuere. Vulkanen ligger ni mil sørvest for Surabaya, den nest største byen i Indonesia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer