Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vulkanutbrudd på Bali stanser flytrafikk

En 4000 meter høy askesky stopper flytrafikk til og fra Bali. Tusenvis av turister er askefast.

ASKESKY: Vulkanen Agung på den populære indonesiske ferieøya Bali spydde i helgen ut aske så høyt som 4.000 meter opp i været. Foto: Nyoman Budhiana / Antara Foto / Reuters
ASKESKY: Vulkanen Agung på den populære indonesiske ferieøya Bali spydde i helgen ut aske så høyt som 4.000 meter opp i været. Foto: Nyoman Budhiana / Antara Foto / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Store deler av flytrafikken går igjen normalt. Det er opp til hvert enkelt flyselskap om å gjennomføre flygninger og de fleste avganger går som normalt, menlder NTB.

(Dagbladet/NTB): Det er sendt ut en rød advarsel til flyselskap i Asia, etter at den 3000 meter høye Agung-vulkanen på Bali i Indonesia har hatt sitt andre utbrudd på en uke.

Vulkanen spyr ut en tjukk strøm av vulkansk aske, som når hele 4000 meter opp i lufta. Tjukke, grå askeskyer har lagt seg over området.

Rammer flytrafikken

Flytrafikken i Sørøst-Asia rammes av den vulkanske asken. Ifølge BBC er det sendt ut advarsler til flyselskaper som har flyruter i området.

– I 8.30-tiden pågikk utbruddet fortsatt, sa talsmann Sutopo Nugroho søndag og la til at farenivået er uendret, én grad under det høyeste nivået.

Er du på Bali? Kontakt oss! 2400@dagbladet.no eller ring 2400 0000

Hovedflyplassen på Bali, Ngurah Rai-flyplassen, er fortsatt åpen, men 28 flyginger til og fra øya er innstilt.

Så langt er minst 2000 flypassasjerer rammet av askeskyen, de fleste fra Australia.

- Fremdeles trygt

På bakken i Bali har myndighetene delt ut masker til innbyggerne, for å hindre at folk puster inn den vulkanske asken.

Bali er en av de største turistdestinasjonene i Sørøst-Asia. Byen Kuta, som er et av de mest populære turiststedene på øya, ligger 70 kilometer fra Agung- vulkanen.

- Bali er fremdeles et trygt sted for turister, bortsett fra faresonen rundt Agung-vulkanen, opplyser indonesiske myndigheter til BBC.

BESKYTTELSE: En kvinne i landsbyen Bebandem bruker maske og paraply for å beskytte seg mot den vulkanske asken. Foto: Fikri Yusuf / Antara Foto / Reuters
BESKYTTELSE: En kvinne i landsbyen Bebandem bruker maske og paraply for å beskytte seg mot den vulkanske asken. Foto: Fikri Yusuf / Antara Foto / Reuters Vis mer

25 000 evakuert

Vulkanutbruddene til Agung-vulkanen var ventet. 22. september ble farenivået hevet til høyeste grad, noe som førte til at mer enn 130 000 mennesker forlot hjemmene sine og søkte tilflukt i midlertidige leire.

Seint i forrige måned nedgraderte indonesiske myndigheter farenivået, etter en jevn nedgang i vulkanaktiviteten.

Men området nærmest vulkanen regnes fremdeles som farlig, og rundt 25 000 mennesker er fortsatt evakuert.

Ifølge BBC har evakueringen ført til store økonomiske tap for turistøya, fordi turismen ble rammet av evakueringen i september.

VENTEr UTBRUDD: Vulkanen Agung på Bali i Indonesia kan få sitt første utbrudd på over et halvt århundre. Video/bilde: CNN / AP / Antara Foto / Nyoman Budhiana / Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Ildringen

Agung-vulkanen har hatt store utbrudd tidligere, forrige gang varte utbruddet i nesten ett år fra 1963 til 1964.

Den gang mistet rundt 1200 mennesker livet.

Indonesia ligger på den såkalte ildringen i Stillehavet, et 40 000 kilometer langt belte med høy vulkansk aktivitet. Over 75 prosent av verdens aktive vulkaner ligger i ildringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!