Vulkanutbrudd på Island

Advarsel for luftfarten er hevet til rødt.

STOR FARE : Veien inn mot Bardabunba-vulkanen på Island er stengt og områdene rundt etter at faren for et stort vulkanutbrudd er nært forestående. Nattas utbrudd er i et lavafelt i nærheten av Islands nest største vulkan. Foto: Reuters / NTB scanpix
STOR FARE : Veien inn mot Bardabunba-vulkanen på Island er stengt og områdene rundt etter at faren for et stort vulkanutbrudd er nært forestående. Nattas utbrudd er i et lavafelt i nærheten av Islands nest største vulkan. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er registrert et vulkanutbrudd nær Dyngjujokull. Advarselen for luftfarten er hevet til rødt, men ingen vulkansk aske er blitt oppdaget, opplyser islandske myndigheter, ifølge Reuters.

Nest største vulkan Dyngjujokull ligger i nærheten av Bardarbunga.

Bardabunga er Islands nest største vulkan - og det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tida, noe som gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Vulkanen ligger under Vatnajökull - sydvest på Island. Den er Europas største isbre og dekker en rekke vulkaner.

Stengte luftrommet Ifølge geologer skal sprekkdannelsene være på cirka 1 km lang. Meldingen kom rundt midnatt islandsk tid.

Utbruddet skal, ifølge den islandske statskanalen RUV, ha skjedd i lavafeltet Holuhraun cirka ni kilometer nord for Dyngjujokull.

Øyenvitner forteller at det er aske rundt sprekkdannelsene, men at eksplosjonene er minimale.

Det er snakk om et såkalt strømmende utbrudd og ikke et eksplosivt utbrudd, og området der det nå strømmer ut lava, er ikke dekket av isbre. Dermed er det mindre fare for at det skal dannes en askesky. Islandske myndigheter omtaler også utbruddet som lite.

Veier i området er stengt, men vulkanutbruddet skal foreløpig ikke utgjøre noen fare for omgivelsene.

Ifølge NTB har islandske myndigheter stengt luftrommet opp til 18 000 fot (6000 meter). I Norge følger Avinor utviklingen nøye.

Områdene nær Bardabunga-vulkanen ble i forrige uke evakuert etter at det ble registrert om lag 300 jordskjelv på et døgn.

I 2010 forårsaket askeskyer fra vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull at store deler av flytrafikken over Europa ble stanset i seks dager.

• Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer