ASKE:  Vulkanen på Island sender aske og svovel over store deler av Europa, men vil neppe kjøle ned jordkloden. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIX
ASKE: Vulkanen på Island sender aske og svovel over store deler av Europa, men vil neppe kjøle ned jordkloden. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIXVis mer

- Vulkanutbruddet gir ikke global nedkjøling

Derimot kan det gi sur nedbør, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Askeskyen fra Island kan gi sur nedbør og skade personer med luftveisproblemer. Men noen nedkjøling av jordkloden får vi neppe i denne omgang.

Bakover i historien finnes det faktisk flere eksempler på vulkanutbrudd som har spydd ut så mye aske at hele jorda er blitt kaldere. Årsaken er at askedisen bremser solstrålenes ferd gjennom atmosfæren.


Det skal likevel mye til for at utbruddet under isbreen Eyjafjallajökull på Island får så dramatiske konsekvenser.


- Så langt er ikke omfanget stort nok til å gi en global effekt, sier Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt i Oslo til nyhetsbyrået Reuters.


Motvirket klimagasser

Hygen understreker at dagens situasjon ikke kan sammenlignes med utbruddet til vulkanen Pinatubo på Filippinene i 1991. Den blåste ut enorme mengder aske og svovel som steg høyt opp i atmosfæren og spredte seg rundt hele kloden.


Effekten kunne minne om en gigantisk, global solbrille, og gjennomsnittstemperaturen på jorda sank med en halv grad det neste året. Dermed opphevet vulkanen for en stund virkningen av de menneskelige utslippene av klimagasser.


Pinatubo-utbruddet var atskillig kraftigere enn denne ukens utblåsning fra Eyjafjallajökull. Dessuten inneholder ikke røyken fra den islandske vulkanen like store mengder svovel, noe som også bidrar til mindre nedkjøling.


Lavere høyde

En annen faktor er at utbruddet på Pinatubo sendte svovel og aske opp i 18 kilometers høyde, mens det meste av den islandske asken «bare» når 6 kilometer opp i atmosfæren.


- I øyeblikket er dette et forholdsvis lite utbrudd, understreker geolog Colin Macpherson ved Universitetet i Durham i England.

Han peker på at en rekke tidligere vulkanutbrudd på Island har vært kraftigere enn det vi ser nå.


Sur nedbør

Vulkaner kan påvirke klima og miljø på flere måter enn ved global nedkjøling, noe Europa på tragisk vis fikk erfare i 1783. Da sendte den islandske vulkanen Laki ut store mengder svovel, noe som førte til sur nedbør og ødelagte avlinger mange steder på kontinentet.


Seniorrådgiver Steinar Sandøy i Direktoratet for naturforvaltning mener det er mulig at også utbruddet under Eyjafjallajökull vil skape sur nedbør.


- Svovelutslipp fra fabrikker i Europa har i mange tiår gitt sur nedbør som har gjort vannet i en rekke norske elver og innsjøer surere enn normalt. Svovel fra vulkanen på Island kan gi samme effekt, sier Sandøy.


Farlige partikler

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at asken også kan føre til helseskader hos folk med luftveisproblemer.

- Partiklene kan skape problemer særlig for personer med astma eller pustebesvær, sier WHO-talsmann Daniel Epstein.

Folkehelseinstituttet i Norge vurderte likevel helserisikoen som følge av askenedfall som liten fredag. Årsaken er at konsentrasjonen av forurensende partikler på bakkenivå later til å være lav.


(NTB)