ASKESKY:  Askeskyen fra Island har skapt stor uro, men nå skal utbruddet være over for denne gang. Foto: AFP PHOTO / STRINGER
ASKESKY: Askeskyen fra Island har skapt stor uro, men nå skal utbruddet være over for denne gang. Foto: AFP PHOTO / STRINGERVis mer

Vulkanutbruddet har stoppet

Utbruddet som har skapt uro i Fly-Europa har stoppet, ifølge meteorologer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske meteorologer opplyser i 10.30-tiden at utbruddet fra den islandske vulkanen Grimsvötn har stoppet, melder Reuters.

Utbruddet startet seint lørdag kveld og har skapt stor uro blant europeiske reisende. I går ble mer enn 500 flyavanger innstilt, og i dag har luftrommet over Nord-Tyskland vært stengt på grunn av askefrykten.

Det ble tidlig sagt at vulkanutbruddet ikke ville få like store konsekvenser som fjorårets utbrudd, som lammet flytrafikken i lang tid.

Nå ser det altså ut til å være over allerede for denne gang. Ifølge Reuters er det ikke observert aske ved vulkanen siden i 4-tiden i natt.

Kun damp Vulkanen er Islands mest aktive og det var ventet at den ville våkne til live igjen nå. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske steg til værs da utbruddet startet, men denne søylen er blitt kraftig redusert de siste dagene.

Ifølge de britiske meteorologene er det nå kun damp som kommer ut av vulkanen.

Det er fortsatt askemengder i luftrommet over Europa, i dag særlig over Nord-Tyskland, og det er ikke kjent om reiseproblemene er over nå eller om de vil vare i ytterligere noen dager.

Stenge Berlin I Tyskland stengte luftfartsmyndighetene flyplassene i Bremen og Hamburg i 5-tiden i morges, mens luftrommet over hovedstaden Berlin ble stengt i 11-tiden.

Lavprisselskapet Ryanair har sendt ut melding til alle sine passasjerer om at det kan bli store problemer for de som skal ut og reise i Tyskland i dag.

Der Spiegel melder at askeskyen ifølge prognosene skulle legge seg over Sentral- og Øst-Tyskland i 8-tiden, og at det trolig vil være over medium askekonsentrasjon i luften.