Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurder kremen din selv

- Vi behøver ikke mekaniske virkemidler for å teste hva slags kremer vi bør bruke. Kjenn etter selv, det er den beste testen, sier professor Ole Fyrand ved Hudavdelingen på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For noen er en krem bra, mens andre kan føle at nettopp den kremen er pyton.

Fyrand deler hudtypene opp i to ekstreme grupper. De med så stor talgproduksjon at det kan dryppe fett av øreflippene deres, og de med sart, blek og tørr hud.

- De fleste av oss befinner seg midt imellom og må vurdere selv om vi trenger fuktighetstilførsel eller ikke. Generelt er det altfor mange som bruker altfor mye krem.

Liker ikke kliss

- Når en vasker huden med såpe og vann tar en bort om lag 80 prosent av det naturlige fettlaget huden har. En halv time etter vask kan en se om en trenger å tilføre huden fuktighet. Er huden rød, tørr og irritert, bør en bruke en krem, mener Fyrand.

Selv har han aldri brukt krem, og mener at de fleste menn ikke behøver å bry seg med denslags.

- Menn liker ikke kliss. Dessuten har de flere mannlige kjønnshormoner og sterkere aktivitet i talgkjertlene slik at de ikke trenger kremer.

Ødelegger bakterier

Faren ved å bruke fuktighetskrem er, ifølge Fyrand, at de kunstige tilsetningsstoffene som brukes i kremene, ødelegger den fine balansen huden selv lager.

- Det kjemiske stoffet skal binde fett og vann sammen og drepe bakterier. Stoffet bryter inn i det fine samspillet mellom bakterier og sopp på hudoverflaten. Når denne balansen opphører, kan det framkalle nupper og irritert hud.

Magisk jojoba

Fyrand mener imidlertid at en eksklusiv krem kan gi velvære, selv om den strengt tatt ikke har noen effekt. Han påpeker at det stort sett er de samme ingrediensene i alle kremer. Noen inneholder i tillegg for eksempel hvetekimoljer og jojobaplanter.

- Slike ord har en magisk effekt og lar oss få lov til å drømme om det gode liv.