Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer 2000 dollar til alle

Slik er de amerikanske krisepakkene i coronakrisa.

KRISEPAKKE: Senatet i Kongressen vedtok onsdag en krisepakke for å komme dem som rammes av coronaviruset i USA til unnsetning. Det er ventet at president Donald Trump skal signere den. Foto: Brendan Smialowski / AFP
KRISEPAKKE: Senatet i Kongressen vedtok onsdag en krisepakke for å komme dem som rammes av coronaviruset i USA til unnsetning. Det er ventet at president Donald Trump skal signere den. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Coronaviruset skaper stor uro og usikkerhet i økonomien og på børsene rundt om i verden. Det amerikanske senatet vedtok onsdag kveld en gigantisk økonomisk krisepakke på 100 milliarder dollar.

Den gigantiske krisepakka kommer samtidig som børsen i New York fortsetter å stupe. Etter at Dow Jones-indeksen falt med 1338 poeng - eller 6,3 prosent - onsdag har all oppgangen under president Donald Trump forsvunnet.

Onsdag advarte han om at arbeidsledigheten i USA i verste fall kan komme opp i 20 prosent. Det vil i så fall være dobbelt så mye som toppen i arbeidsledigheten under finanskrisa. Et notat fra banken JPMorgan Chase viser også at den amerikanske økonomien kan krympe med 14 prosent mellom april og juni.

- Alle ser ut til å ville at vi skal gå stort, og de vil at vi skal komme oss igjen, sa Trump på en pressekonferanse da han ble spurt om forslaget om å sende penger direkte til alle amerikanere.

Sikrer støtte

Den første delen av krisepakken, som tilsvarer rundt 1130 milliarder kroner, var fra før vedtatt i Representantenes hus, og ble onsdag kveld undertegnet av Trump.

Pakken skal sikre gratis testing og økt sykelønn til ofre for coronaviruset, i tillegg skal den også sikre mer støtte til dem som mister jobben og mer matvarehjelp til dem som trenger det mest.

Tidligere denne måneden signerte Trump den første loven, som fokuserte på finansiering av vaksiner, så vel som for stater og individer som kjemper mot pandemien, ifølge CNBC.

Seint onsdag varslet også Den europeiske sentralbanken en hjelpepakke på 750 milliarder euro for å berolige markedet. Banken vil foreta støtteoppkjøp av verdipapirer utstedt både av private og offentlige bedrifter og institusjoner.

RENSLIGHET: På spørsmål om håndvask, svarer Trump sedvanlig at han vasker mer enn mange andre. Video: AP. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

«Fase tre»

Senatets godkjennelse av loven, kjent som fase to, kommer nemlig samtidig som republikanske senatorer skal begynne forhandlinger med demokratene om en ny milliardpakke, såkalt «fase tre», onsdag kveld lokal tid. Denne kan komme til å koste opp mot tusen milliarder dollar.

Denne skal holde hjulene i den virusrammede amerikanske økonomien i gang.

- Hvor lang tid det vil ta å komme gjennom disse stegene er uklart, men som alle vet at vi beveger oss raskt fordi situasjonen krever det, sa senator Mitch McConnell onsdag morgen lokal tid, ifølge New York Times.

Både Politico og New York Times skriver at «fase tre» vil involvere en plan for direkte utbetalinger til amerikanske borgere: 250 milliarder dollar i direkte utbetalinger til amerikanere i to omganger.

Størrelsen på summen vil avhenge av vedkommendes inntekt og størrelsen på familien, ifølge New York Times.

2000 dollar

Den demokratiske kongressrepresentanten Maxine Waters foreslo onsdag at den amerikanske sentralbanken skal sende ut sjekker til alle amerikanere. Hun mener alle voksne skal få 2000 dollar (om lag 22000 kroner) til alle voksne og 1000 dollar (om lag 11000 kroner) til alle barn.

Ideen tok av på mandag da senator Mitt Romney foreslo at alle voksne amerikanere skulle motta en sjekk på tusen dollar umiddelbart for å hjelpe folk fram til annen støtte fra staten kommer, skriver Washington Post.

Også president Donald Trump ga tommelen opp for forslaget. Det hvite hus foreslo til og med at beløpet kunne bli enda høyere.

- Vi ser på å sende sjekker til amerikanere umiddelbart, sa finansminister Steven Mnuchin.

President Donald Trump har erklært en nasjonal unntakstilstand i USA. Video: AP. Vis mer

Støtte til rammede sektorer

Ifølge finansdepartementets forslag for fase tre, vil det også inkludere 50 milliarder for å hjelpe luftfartsindustrien, som er hardt rammet.

150 milliarder skal ha til andre rammede sektorer i økonomien og, to runder av direkte betalinger på 250 milliarder dollar 6. april og 18. mai.

Et foreslått program for øke lån til små bedrifter vil tillate enhver arbeidsgiver med over 500 ansatte eller færre å motta lån som tilsvarer seks uker av lønnen sin opp til 1540 dollar per ansatt, under forutsetningen at selskapet fortsetter å betale sine ansatte i åtte uker etter å ha mottatt lånet.

I USA er over 8000 smittet og 124 døde som følge av viruset.

Total nedstengning

Den amerikanske kjendisinvestoren Bill Ackman sa onsdag at han ser med skrekk på de enorme økonomiske konsekvensene som følger coronaviruset.

- Det som skremmer det amerikanske folk og landets selskaper nå, er den gradvise utrullingen (av krisegrep), sa han under et intervju på CNBC-programmet «Halftime Report» onsdag.

Løsningen han ber om er at USAs president beordrer en total nedstengning av hele landet, umiddelbart.

- Vi må stenge det nå. Det er den eneste løsningen, hevdet han.

Hardt rammet

Antallet tilfeller i New York har doblet seg det siste døgnet, og dermed er New York den hardest rammede staten i USA.

Tirsdag hadde byen totalt 923 bekreftede tilfeller av smitte, samt at de personer hadde dødd som følge av coronavirusinfeksjon. Onsdag kveld viser New York Times' oversikt at antallet smittede har økt til 2382, og antallet omkomne har økt til 20.

- Vi trenger militærets medisinske ressurser, deres logistiske kunnskaper og vi trenger dem for å sikre at mat og medisin blir riktig fordelt og at forsyningsskjeden ikke blir avbrutt, sa ordfører Bill de Blasio tirsdag.

Hele Norges coronakart