Vurderer å anke medieforbudet

Politiet ba om 12 ukers forbud, mens retten mener Anders Behring Breivik kan begynne å lese aviser 12. desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): - Vi ba om 12 uker med brev og besøkskontroll og medieforbud. Retten bestemte åtte uker kontroll og fire uker mediefordbud. Vi vil nå vurdere om vi skal anke dette, og spesielt dette med mediaforbud, men i store trekk er vi fornøyde med kjennelsen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under en pressekonferanse i Oslo tinghus.

Hvis dagens kjennelse står seg får Breivik anledning til å få besøk i fengselet, men det vil bli under politiets oppsyn.

Vil få besøk - Vi har mottatt henvendelser på personer som vil besøke ham, men vi ønsker ikke å gå ut med hvem. Det er ikke familien. Han har ikke ytret noen ønsker selv. Vi kommer i så fall til å prioritere venner og familie. Media vil ikke bli veldig høyt prioritert, også fordi han sitter under medieforbud.

Brevene han har mottatt tidligere i fengselet vil det bli tatt stilling til også framover. De er i dag en del av politiets etterforskning.

Det er snakk om all mulig post han mottar, regninger og lignende. I en så alvorlig sak som dette er det åpenbart at det også kommer trusselbrev, sier Kraby, som ikke ønsker å kommentere om Breivik får post som støtter hans sak.

Opptatt av antall drepte Ifølge Kraby er Breivik opptatt av hvor mange han drepte og skadde, men politiet ønsker ikke å gå ut med hva han synes om det.

- Han er opptatt av tallet, men om han mener det er høyt eller lavt, kommer vi tilbake til. Han er også opptatt av antall skadede. Jeg ønsker ikke å kommentere om han synes det var en vellykket aksjon eller ikke, sier Kraby.
Lese aviser 12. desember Som Dagbladet skrev tidligere i dag må Breivik sitte 12 nye uker i fengsel. Men politiet mener det ikke er nødvendig med brev- og besøksforbud for Anders Behring Breivik, som nå har sittet i fullstendig isolasjon i tre og en halv måned etter 22. juli.

Retten fant det samtidig ikke grunn til at det trenger å være slike restriksjoner i hele fengslingsperioden. Etter rettens syn er det riktig med brev- og besøkskontroll i åtte uker og medieforbud i fire uker.

- Hvis kjennelsen ikke blir anket, vil han kunne lese aviser etter 12. desember, sier Nesheim.