Vurderer å anke

NEW YORK (Dagbladet): Oklahoma-bomberen Tim McVeigh vurderer nå å anke dødsdommen han fikk i 1997, etter at over 3000 såkalt ukjente FBI-dokumenter nå har dukket opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister John Ashcroft sa i går at han ikke vil utsette henrettelsen ytterligere. Giftsprøyta skal nå settes 11. juni hvis justisministeren får det som han vil.

McVeigh stoppet selv alle anker og ba om å bli henrettet ved juletider. Henrettelsesdatoen ble satt til 16. mai, men fredag måtte Ashcroft utsette saken fordi FBI-papirene ikke var gitt forsvaret før saken ble satt i gang for nesten seks år siden.

Dødsdommen står

Utsettelsen kom fem dager før henrettelsen, og Robert Nigh som er en av McVeighs forsvarere, antydet i går at den dødsdømte 33-åringen er villig til å vurdere om dokumentene inneholder informasjon som kan kreve ny rettssak.

Så langt mener juridiske eksperter at dokumentene ikke vil endre dødsdommen McVeigh fikk i 1997, etter å ha bombet en bygning i Oklahoma City i 1995. Det som kan endre sakens løp, er at McVeigh vil slåss mot en henrettelse. McVeigh har innrømmet at han bombet Alfred P. Murrah-bygningen i ei ny bok, «American Terrorist» - noe som det kan bli vanskelig for forsvarerne å motbevise.

- McVeigh har ikke gitt oss grønt lys for å begynne en ankesak, men han er villig til å lytte og vurdere mulighetene, sa Robert Nigh på Fox News Sunday.

Til domstolene

Nigh og hans kolleger må gå rettens vei for å utsette henrettelsen av Tim McVeigh til etter 11. juni. Justisminister Ashcroft rir på hatbølgen mot McVeigh og vil gjøre alt han kan for å hindre en slik utsettelse. Henrettelsesdatoen 16. mai ble satt av det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, og det er regjeringen Bush som har retten til å bestemme den videre gangen i saken, så lenge en domstol ikke krever ytterligere utsettelser.

FBI-kritikk

FBI har vært under sterk kritikk etter å ha slurvet med spionetterforskningen av kjernefysikeren Wen Ho Lee og etter at det ble kjent at FBI-agenten Robert Hanssen hadde spionert for russerne i 15 år. Stemningen i Oklahoma er på bristepunktet etter utsettelsen av henrettelsen.

- Dette individet skal ikke forbli på denne planeten for å håne oss, rette pekefingeren mot oss og more seg over alle barna han myrdet, er kommentaren fra Oklahomas guvernør Frank Keeting.

VURDERE ANKE: Dødsdømte Timothy McVeigh.