Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ruth (54) arrangerer Listhaug-demonstrasjon

Vurderer å anmelde Eskil Pedersen og Inga Marte Thorkildsen. Mener seg stemplet som rasist

- Dette er så sårende.

KOM MED STERKE UTTALELSER: Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Lars Eivind Bones og Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KOM MED STERKE UTTALELSER: Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Lars Eivind Bones og Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ruth Marie Gjevre Vaagø (54) fra Leira i Valdres vurderer å anmelde Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Årsaken er at hun mener seg stemplet som rasist av politikerne etter uttalelser om blomstene som ble sendt til justisminister Sylvi Listhaug (Frp) før helga.

- Dette er det verste jeg har vært utsatt for, sier Vaagø til Dagbladet.

​Delte ivrig

Bakgrunnen for saken er justisministerens svært omstridte Facebook-post der hun ga uttrykk for at Arbeiderpartiet bryr seg mer om terroristers rettigheter enn Norges sikkerhet. Til uka blir hun stilt overfor et mistillitsforslag i Stortinget.

SÅRET: Ruth Marie Vaagø (54). Foto: Privat
SÅRET: Ruth Marie Vaagø (54). Foto: Privat Vis mer

Til VG har Vaagø, som stilte på andre for Demokratene i Oppland foran sist valg, fortalt at hun var svært ivrig i å dele Facebook-posten som oppfordret folk til å sende blomster til Listhaug.

Men mye oppmerksomhet er blitt viet Facebook-sida «Slå ring om Norge», som også delte oppfordringen med sine 37 000 følgere. Sida er full av hatytringer mot innvandrere, muslimer og Arbeiderpartiet, og Listhaug tok lørdag selv avstand fra dem.

- Sårende

Det Vaagø reagerer så sterkt på, er uttalelser fra Pedersen som hun mener rammer henne.

- At hun stolt viser fram blomsterhav blant annet fra rasistiske og konspiratoriske grupper på nett, viser at hun slett ikke forstår hva hun måtte beklage fra Stortingets talerstol, sa den tidligere AUF-lederen om Listhaug til NRK fredag.

Thorkildsen, som er Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, skrev fredag følgende på Twitter, som respons på en Aftenposten-artikkel der ministeren takket for blomstene:

«Hadde jeg vært Listhaug, hadde jeg rødmet av skam. Hun: Takker for støtten fra rasistene.»

- Dette er så sårende. Jeg har ingenting å gjøre med rasisme, nazisme eller høyreekstremisme - jeg er en helt vanlig dame fra Valdres som støtter Sylvi Listhaug, sier Vaagø.

«At ikke-rasister som har sendt blomster føler seg truffet, er dumt.» Inga Marte Thorkildsen (SV)

Hun presiserer at dersom Pedersen kommer med en unnskyldning og trekker tilbake hva han har sagt, skal hun vurdere å frafalle anmeldelsen.

Demonstrasjon

54-åringen har også tatt initiativet til en demonstrasjon til støtte for Listhaug foran Stortinget søndag. I likhet med blomstermeldingen er posten blitt delt mange ganger på Facebook, og også nå bedyrer Vaagø at høyreekstremisme og rasisme ikke ligger bak.

- Folk fra alle steder kommer - fra Frp, KrF, sier hun.

Hoveddelen av kritikken mot Listhaug etter den omstridte Facebook-posten er anklager om ufølsomhet og smakløshet ved å koble nedprioritering av terrorbekjempelse til partiet som ble rammet av terroren 22. juli 2011 - Arbeiderpartiet.

- Hva er 22. juli for deg?

- Det er det verste som har skjedd i Norge i nyere historie. Det er lavmål å bruke Utøya som argument mot Listhaug når hun bare vil prøve å forhindre at noe slikt skjer igjen.

Uforstående

Eskil Pedersen, som sitter i bystyret i Oslo, stiller seg uforstående til at han kan bli anmeldt av Vaagø for rasimeuttalelsen.

- Jeg vet ikke hvem hun er engang. Så dette har jeg ingen kommentar til, sier han til Dagbladet.

Inga Marte Thorkildsen viser til hva hun har skrevet på Facebook om saken.

- Vi snakker om grupper med slagord som «Gjør Norge norsk igjen», og som mener at asylsøkere bør «bør interneres i arbeidsleirer». (...) Jeg mener, i likhet med Listhaug, at vi må kunne kalle en spade for en spade, skriver SV-byråden, men presiserer:

- At ikke-rasister som har sendt blomster føler seg truffet, er dumt. De var ikke i målgruppa. Jeg håper ordbruken fra enkelte kan dempes herfra og ut.

Overfor Dagbladet presiserer Thorkildsen at hun særlig siktet til sider som «Slå ring om Norge». Hun setter også pris på at Listhaug har tatt avstand til disse miljøene.

- Lei av rasismekortet

Blant talerne under søndagens demonstrasjon er Cemal Knudsen Yucel, leder for Ex-Muslims Norway, og Shurika Hansen, samfunnsdebattant og skribent for det kontroversielle nettmagasinet Resett. Også Hansen akter å anmelde Thorkildsen.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen / DBTVVis mer Vis mer

- Jeg leverer inn anmeldelse på Inga Marte mandag. Jeg er så lei av at rasismekortet trekkes, sier hun til Dagbladet.

Også Hansen mener det er grovt å omtale giverne av blomster som rasister.

- Det kom én bestilling fra «Slå ring om Norge», sier hun.

Samfunnsdebattanten sier videre at det er absurd å koble Listhaug-støtteaksjonen til rasisme i det hele tatt, og viser til sin egen og Yucels utenlandske bakgrunn.

SKAL TALE: Samfunnsdebattant og Resett-skribent Shurika Hansen skal tale under søndagens Listhaug-støttedemonstrasjon. Foto: Privat
SKAL TALE: Samfunnsdebattant og Resett-skribent Shurika Hansen skal tale under søndagens Listhaug-støttedemonstrasjon. Foto: Privat Vis mer

- Vi er innvandrere som vil fortelle hvorfor vi støtter Sylvi Listhaug, som har gjort mye bra for innvandrerkvinner, sier hun.

- Folkelig mønstring

Også Hansen framholder at søndagens demonstrasjon er en folkelig mønstring.

- Det kommer leger, advokater, barnehagetanter. Vi ønsker en liten, rolig demonstrasjon, og ønsker ikke ekstremister som Vigrid - men av erfaring vet vi at det kan komme bråk på grunn av min tilstedeværelse, sier hun.

- Har du noe anslag over hvor mange som kommer?

- Det er vanskelig å si, men bare i løpet av få timer har 400 meldt seg, sier Shurika Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!