Donald Trump

Vurderer å benåde seg selv

Tirsdag benådet USAs president, Donald Trump, to kalkuner. Onsdag benådet han sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Nå kan han prøve å benåde seg selv.

SAMMEN: USAs president, Donald Trump, sammen med Michael Flynn, under et valgkampmøte før valget i 2016. Foto: AP Photo/Evan Vucci, file
SAMMEN: USAs president, Donald Trump, sammen med Michael Flynn, under et valgkampmøte før valget i 2016. Foto: AP Photo/Evan Vucci, file Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er min store ære å kunngjøre at general Michael T. Flynn har fått innvilget en fullstendig benådning. Gratulerer til general Flynn og hans vidunderlige familie. Jeg vet at dere nå vil ha en riktig fantastisk Thanksgiving, skriver Trump på Twitter onsdag.

Mange hadde ventet at Trump ville benåde den pensjonerte generalen fordi saken og hele Russland-etterforskningen har hengt som en skygge over store deler av presidentperioden hans. Og på tampen av presidentperioden kom beslutningen.

Nå kan andre benådninger komme på rekke og rad i de siste ukene før Joe Biden tar over 20. januar.

FORNØYD: Donald Trump holdt en kort tale tirsdag kveld for å uttrykke sin begeistring. Video: AP Vis mer

Mange i trøbbel

Blant de andre Trump-allierte som nå håper på liknende behandling er de to tidligere valgkampmedarbeiderne, Rick Gates og George Papadopoulos, som også ble dømt i saker knyttet til Russland-etterforskningen. Foruten Gates og Papadopoulos har flere andre i kretsen rund Trump også blitt dømt. Det omfatter blant annet Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, den gode vennen og rådgiveren Roger Stone og den tidligere valgkampsjefen Paul Manafort.

I tillegg står andre i kretsen rundt presidenten overfor føderale siktelser. Dette omfatter blant annet hans tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, som er siktet for bedrageri av pengegivere til byggingen av Trumps mur mot Mexico, og en annen stor pengeinnsamler, Elliott Broidy, som i oktober sa seg skyldig i en annen sak om lobbyvirksomhet for utenlandske interesser.

Seg selv

Det er til og med spekulasjoner om at Trump kan forsøke å benåde seg selv og familiemedlemmer for mulig kommende føderale anklager.

Trump har gjentatte ganger spurt medarbeidere om benådninger for seg selv og sine familiemedlemmer, og om han kan benåde seg selv før noen for formell siktelse foreligger, melder CNN.

Det er imidlertid svært tvilsomt om han har juridisk mulighet til å gjøre dette.

Trump og hans nærmeste kan stå overfor en lang rekke med juridiske problemer når han går av som president og ikke lenger har immunitet.

Hittil har Trump klart seg gjennom en riksrettssak, 26 anklager om seksuell trakassering og misbruk og over 4000 søksmål, skriver The New Yorker. Han er også blant annet knyttet til etterforskninger av skatteunndragelse, bestikkelser og forsøk på å hindre rettsvesenets arbeid.

Advokater og andre som er i kontakt med Det hvite hus sier at de forventer at Trump dessuten vil bruke retten til å benåde også i andre saker utover den lange rekken av Trumps nærmeste, som har havnet i juridisk trøbbel, skriver New York Times.

Før onsdagens benådning har Trump benådet 28 personer. Han har også satt til side straffen i 16 andre saker.

Tatt for løgn

Trump har selv tidligere antydet at han kunne komme til å benåde Flynn. Han var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump i bare 22 dager helt i starten av presidenttida hans i 2017 før han måtte gå etter å ha blitt tatt for å lyve om sin kontakt med russiske myndigheter.

Den gangen skrev Trump på Twitter at han hadde sparket Flynn fordi han hadde løyet til visepresident Mike Pence. Ifølge CNN skal Flynn også ha løyet til daværende stabsjef Reince Priebus og daværende pressetalsperson Sean Spicer.

I desember 2017 erkjente Flynn straffskyld og innrømmet at han hadde løyet for FBI-etterforskere om sine samtaler med den russiske ambassadøren til USA under overgangsperioden før Trump ble USAs president. Dette ble sett på som en av de første store seirene for spesialetterforsker Robert Mueller, skriver Washington Post.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Men tidligere i år sa Trumps justisminister, William Barr, at det ikke skulle vært reist sak mot Flynn. Han ba også om at saken ble avvist. Den forespørselen har nå vært til behandling hos en føderal dommer.

Selv svarte Flynn kort tid etter Trumps beslutning med å tvitre et bilde av et amerikansk flagg og ordene «Jeremia 1-19». Det er en referanse til et bibelvers hvor Gud sier: «De skal kjempe mot deg, men ikke få overhånd over deg. For jeg er med deg, sier Herren. Jeg vil redde deg. »

Ifølge AP tok Trump beslutningen uten å diskutere saken med sitt eget justisdepartement. De fikk ikke høre om benådningen før onsdag. Samtidig skriver nyhetsbyrået at Trump uansett har lov til å foreta denne typen benådninger.

- Skurkaktig

Mens flere av Trumps støttespillere jubler for beslutninger, har den utløst raseri blant demokratene.

- Flynn valgte lojalitet til Trump framfor lojalitet til landet sitt, skriver demokratenes leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, i en lang uttalelse, ifølge Washington Post.

Schiff hevder Trumps beslutning er et forsøk på å beskytte seg selv mot en kriminaletterforskning.

- Det er ingen overraskelse at Trump vil gå ut som han kom inn - skurkaktig til siste slutt, sier Schiff.

Han beskriver Trumps beslutning som maktmisbruk.

- Flynn løy til FBI om kommunikasjonen med Russland - forsøk på å undergrave USAs utenrikspolitikk etter at sanksjoner på pålagt Russland for å blande seg i våre valg. Og Flynn erkjente straffskyld for de løgnene to ganger. En benådning fra Trump fjerner ikke den sannheten - uansett hvordan Trump og hans allierte forsøker å si noe annet, sier Schiff.

- Benådningen er ufortjent, prinsippløs og enda en stygg flekk på president Trumps raskt forsvinnende ettermæle, sier demokratenes leder i justiskomiteen, Jerry Nadler i en uttalelse.

KRASS KRITIKK: Senator Chuck Schumer langet ut mot Donald Trumps oppførsel etter valgnederlaget. Video: AP Vis mer

Samtaler med ambassadør

Etter at Trump vant valget i 2016, fikk Flynn jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver. I den rollen hadde han flere møter og telefonsamtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kislyak, før Trump ble tatt i ed som president.

Blant temaene de diskuterte var nye sanksjoner daværende president, Barack Obama, hadde innført mot Russland 29. desember 2016 som en respons til at landet hadde forsøkt å påvirke presidentvalget i USA. Deklassifiserte transkripsjoner av en telefonsamtale Flynn og Kislyak hadde den dagen, viser at Flynn spurte Russland om ikke å respondere aggressivt og eskalere situasjonen. Neste dag - til Washingtons store overraskelse - varslet Russlands president, Vladimir Putin, at han ikke ville svare på Obamas sanksjoner.

To dager seinere sa Kislyak til Flynn at det var samtalen med Flynn som var årsaken til at Russland ikke svarte aggressivt. Da Flynn ble spurt av FBI 24 dager seinere, svarte han at han ikke kunne huske å ha diskutert sanksjoner med Kislyak. Seinere fortalte han en domstol at han visste at dette ikke var sant.

Flynn var den eneste medarbeideren i Det hvite hus som ble dømt som en del av Russland-etterforskningen til Mueller. Siden har Trump forsøkt å diskreditere etterforskningen.

Tidligere har også USAs president omgjort fengselsstraffen til sin gode venn Roger Stone, som ble dømt for sju alvorlige lovbrudd i en sak knyttet til Muellers etterforskning, skriver New York Times.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer