Vurderer å bruke privatetterforskere

Overgrepsdømte Rune Øygard (55) kjemper for gjenopptakelse.

OVERGREPSDØMT: Rune Øygard (55) er gjennom tre rettsinstanser dømt til fengsel for overgrep mot ei jente under 16 år. Han har hele tida hevdet sin uskyld og mener han kan få saken sin gjenopptatt. Nå har han hyra John Christian Elden til jobben. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVERGREPSDØMT: Rune Øygard (55) er gjennom tre rettsinstanser dømt til fengsel for overgrep mot ei jente under 16 år. Han har hele tida hevdet sin uskyld og mener han kan få saken sin gjenopptatt. Nå har han hyra John Christian Elden til jobben. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overgrepsdømte Rune Øygard (55) har leid inn Norges mest profilerte forsvarer, advokat John Christian Elden, i et forsøk på å få saken sin vurdert av Gjenopptakelseskommisjonen, melder avisa Norddalen.

- Vi hadde et møte i forrige uke og diskuterte saken og de momenter han mente var sentrale. Men arbeidet med gjenopptakelse har vært påbegynt av kollega Mette Yvonne Larsen fra straks etter lagmannsrettens dom falt i fjor, sier advokat John Christian Elden i advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard startet 11. desember i fjor soningen etter at Høyesterett skjerpet overgrepsdommen mot ham til to år og tre måneders fengsel i september i fjor. Han startet soningen i Ullersmo fengsel på Kløfta utenfor Oslo. I januar ble han overført til fengselets åpne avdeling Kroksrud. Øygard ble dømt for gjentatte overgrep mot ei jente under 16 år. Øygard har hele tida hevdet sin uskyld.

Samumfarer saken Som Dagbladet tidligere har skrevet droppet Øygard i februar i år planene sine om å klage saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Advokat Mette Yvonne Larsen opplyste til Dagbladet at Øygard heller ville bruke alle krefter og ressurser for å få saken gjenopptatt i Norge.

Eldens oppdrag nå blir å saumfare alle dokumenter i saken med mål om å få gjenopptakelse, men om han finner grunnlag for det er for tidlig å si.

- To rettsinstanser har vurdert skyldspørsmålet og har kommet til forskjellige resultat og begrunnelse. Tingretten la anmelders versjon blankt til grunn, mens lagmannsretten mente hun ikke snakket sant om det eneste konkrete overgrepet hun tidfestet og som han ble frifunnet for. Om bevisbildet forøvrig holder er en av de tingene jeg skal vurdere, sier Elden til Dagbladet.

- Vitner har meldt seg Øygard ble også dømt til å betale 120 000 kroner i erstatning til jenta for overgrepene. Ifølge Elden har flere vitner meldt seg etter lagmannsrettens dom 30. mai i fjor.

- Etter lagmannsrettens dom er det flere som har meldt seg som vitner som sier de aldri hadde trodd saken kunne ende med dom. Betydningen av disse kan jeg foreløpig ikke si noe om, men må vurdere opp mot de politiet allerede har avhørt og dokumentene for øvrig, sier Elden.

Han sier det også kan bli aktuelt å koble på privatetterforskere til å undersøke saken nærmere.

- Hvis det blir nødvendig vil vi også benytte privatetterforskere, men det er for tidlig å avgjøre. I utgangspunktet vil vi bruke gjenopptakelseskommisjonens egne etterforskere, da de tilrettelegger saker for kommisjonen, sier Elden til Dagbladet.

Ikke overrasket Øygard faller ikke til ro med at tre rettsinstanser har dømt ham.- Kun to har prøvet bevisene, og de har kommet til diametralt motsatt resultat om hvorvidt anmelders forklaring kan stoles på fullt og helt. Han er klar på at han ikke er skyldig, og da må vi se om retten kan ha trådt feil, sier Elden.

- Vurderer Øygard hensynet til den fornærmede jenta når han gjør dette?

- Hensynet til en anmelder dersom anmeldelsen er falsk, kan aldri ha større vekt enn at en uskyldig person ikke skal dømmes, svarer Elden til Dagbladet.

SKAL SAUMFARE SAKEN: Norges mest profilerte forsvarer, advokat John Christian Elden, har tatt på seg oppdraget med å se på Øygard-saken med nye øyne på vegne av Rune Øygard. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL SAUMFARE SAKEN: Norges mest profilerte forsvarer, advokat John Christian Elden, har tatt på seg oppdraget med å se på Øygard-saken med nye øyne på vegne av Rune Øygard. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal er ikke overrasket over at Øygard ikke gir opp kampen.

- Hun har vært forberedt på dette, sier hun.

Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

IKKE OVERRASKET: Ifølge sin bistandsadvokat, advokat Nina Braaten Hjortdal, har den fornærmede jenta lenge vært forberedt på at Rune Øygard vil prøve å få saken tatt opp på nytt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Ifølge sin bistandsadvokat, advokat Nina Braaten Hjortdal, har den fornærmede jenta lenge vært forberedt på at Rune Øygard vil prøve å få saken tatt opp på nytt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer