RISIKERER Å MISTE PARTNERE: Knut Foseide (t.v) og Snorre Østlund. Foto: Henning Lillegård.
RISIKERER Å MISTE PARTNERE: Knut Foseide (t.v) og Snorre Østlund. Foto: Henning Lillegård.Vis mer

Vurderer å bryte med Fair

- Alvorlig, synes partnere om Dagbladets avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Flere norske bedrifter og institusjoner vurderer nå å trekke seg fra samarbeidet med miljø- og bistandsorganisasjonen Fair, som samler inn og sender brukte PC-er til u-land. Statistisk sentralbyrå har allerede sagt opp sin kontrakt.

Bakgrunnen er avsløringer i Dagbladet Magasinet om at organisasjonen har returnert langt færre ødelagte maskiner til destruering i Norge enn forespeilet, har skrytt på seg samarbeidspartnere som ikke ville ha noe med dem å gjøre og ikke har utført sletting av data som de skulle. Mandag skrev Dagbladet at NORAD kutter støtte fordi Fair krangler for mye med partnere i utviklingslandene.

Fair samarbeider med rundt hundre av de største bedriftene og organisasjonene i Norge, deriblant Fornyings- og moderniseringsdepartementet, Forskningsrådet, Folkehelseinstituttet og Norsk polarinstitutt. (Se hele lista her. )

Legger avtalen på is
Forskningsrådet stanser nå sitt samarbeid med Fair inntil videre.

- Vi må være hundre prosent sikre på at slettingen foregår slik det er blitt lovet, og det er også viktig at utstyr returneres. Vi vil ikke sende noe utstyr til Fair før dette er ryddet opp i og vil legge avtalen på is til vi har gått dypere inn i disse opplysningene, sier IT-sjef Wilhelm Friis-Baastad i Forskningsrådet.

Flere andre vurderer saken.

- Det er veldig skuffende hvis de ikke holder det de forespeilet. Vi må revurdere avtalen hvis vi finner ut at det er slik, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser alvorlig på dette. Vi har tatt fram avtalen for å se på den, og kommer til å avvikle den hvis det er slik det ser ut nå. Vi vil rådføre oss med Miljøverndepartementet og vil også se hva Fair gjør for å rydde opp, sier administrerende direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther.

Hafslund har bedt om møte med Fair.

- Etter det vil vi vurdere det videre samarbeidet, sier Konserndirektør for Kommunikasjon og samfunnsansvar i Hafslund, Karen Onsager til Dagbladet.

Hafslund inngikk kontrakt med FAIR 1. januar og brukte mye tid på dette.

- Det gjorde vi for å sikre oss mot useriøs behandling.

- Vi var spesielt opptatt av retur av utstyr og dokumentasjon knyttet til dette. Vi ønsket også at FAIR skulle rapportere til oss hvert kvartal med en konkret oversikt over plassering av utstyr, formålet og kontrollrutiner, fortsetter hun.

På møtet med FAIR vil Hafslund også vite om garantien for sletting av harddiskene de har sendt fra seg har vært oppfylt.

— Vi var opptatt av sletteverktøyet. Det er tydelig at FAIR har noen utfordringer her, sier Onsager.

Flere andre som Dagbladet har snakket med, er bekymret over det som kommer fram i Magasinet, og går nå dypere inn i saken. Blant disse er Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Telenor og Kunnskapsdepartementet. SAS er den eneste av bedriftene Dagbladet har kontaktet som fortsetter samarbeidet uten videre undersøkelser.

Ikke overrasket
En som ikke er overrasket over avsløringene, er Rasmus Hansson i WWF. Til tross for at de står oppført som partner, sa WWF opp avtalen i januar.

- Vi hadde hatt en dårlig magefølelse i lengre tid, og lurt på hva Fair drev med. Om de egentlig gjorde det de lovet. Vi syntes også at vi fikk dårlig oppfølging av avtalen og lite respons. Vi hadde jo betalt relativt mye for det. Men vi har ikke kunnet dokumentere noe, sier Hansson.

- Det som kommer fram nå, er ikke overraskende for oss, men vi synes det er leit, sier Hansson.

Rune Haaland, Fairs nye pressetalsmann forstår at partnere nå stiller spørsmålstegn ved Fair.

- Det er veldig naturlig på bakgrunn av Dagbladets artikkelserie. Fair har nå sendt ut informasjon til sine partnere, og det er naturlig at partnere nå gransker saken for å se om de vil fortsette, sier Haaland.

I brevet til sponsorene ønsker Fair å tilbakevise og forklare en del av påstandene i Dagbladets artikkelserie. Fair påpeker blant annet at 85 prosent av utstyret i Fairs prosjekter er i bruk etter tre år, og at det mest fornuftige er at konteinere med ødelagt utstyr først returneres når de er fulle. Styrevedtaket om at lik mengde EE-produkter som som sendes av gårde skal returneres, er ikke annet enn klønete formulert, skriver Fair. Organisasjonen avviser at de dumper avdanket elektronisk avtall i u-land.

- I første omgang har vi bedt om et møte med FAIR hvor de redegjør for det som kommer fram i Dagbladets artikler.

Foto: Jørn H. Moen.
Foto: Jørn H. Moen. Vis mer