Vurderer å bygge sykehus i Sverige for nordmenn

Det private sykehuset Volvat vurderer å bygge sykehus i Sverige for å ta seg av norske forsikringskunder. Bakgrunnen er behovet som vil oppstå når Storebrand om kort tid tilbyr helseforsikring til folk i norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Volvat, som er halvt svensk-eid, ble i fjor nektet å utvide sykehuset med 17 senger, med den begrunnelse at sykehuset ville trekke til seg arbeidskraft som trenges i det offentlige.

Administrerende direktør Cato Lodding ved Volvat medisinske senter, åpner derfor for Sverige-løsningen hvis markedet for forsikringskunder skulle ta av.

Behov

Hverken Lodding eller hans kolleger i det private Helse-Norge er i tvil om at det private markedet kommer.

- For det første vet vi at folk i dag er villige til å bruke penger på egen helse. For det andre tror jeg det er et stort marked blant bedrifter som konkurrerer om arbeidskraft, sier Lodding til Aftenposten.

Spørsmålet er hvor snart det kan bli betydelig butikk av dette.

I Danmark tok det ti år før det ble et betydelig marked for de private sykehusene.

Ikke imot

Den norske lægeforening er ikke prinsipielt imot at det opprettes private behandlingsklinikker i Norge og at man eksporterer pasienter.

- Vi mener at det vesentlige av norsk helsevesen bør styres og finansieres av det offentlige. Men vi har også sagt at det ved siden av det dette kan være et privat tilbud på de områder der det offentlige sier at dette er noe de ikke skal gjøre, sier president Hans Petter Aarseth i Lægeforeningen til avisen. Han spør samtidig hvorfor det skulle være nødvendig i et rikt land som Norge.

Private helsekjeder

De private sykehus og legesentre i Norge går stadig bedre. Volvat og Røde Kors klinikken økte omsetningen med henholdsvis 16 og 21 prosent i fjor. Det er ventet at Volvat vil offentliggjøre et resultat med solid overskudd senere i år. Røde Kors, som var nær nedleggelse i 1995, klarte i fjor å kommme på plussiden for første gang. Dette til tross for at bare knappe 30 prosent av kapasiteten utnyttes.

De to private helsekjedene Volvat medisinske senter AS og Norgesklinikken AS, undersøker nå muligheten for å utvide med flere private legesentre og sykehus.

- Vi kan tenke oss et større nettverk over hele landet, for å bli en attraktiv partner for både det offentlige og private, sier Lodding i Volvat til Aftenposten.

Han bekrefter at selskapet ligger i forhandlinger om kjøp av Bergens medisinske senter, som er den største private aktør i Bergen. Hvilke andre oppkjøp de planlegger vil han ikke ut med, men målet er å eie og drive sykehus og legesentre i åtte-ti store byer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer