Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å dele ut heroin på statens regning

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) med brannfakkel i rusdebatten.

BRANNFAKKEL:  Bjarne Håkon Hanssen mener selv at det er et paradoks å dele ut heroin, men han tror likevel debatten er viktig. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
BRANNFAKKEL: Bjarne Håkon Hanssen mener selv at det er et paradoks å dele ut heroin, men han tror likevel debatten er viktig. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om narkomane Ted Alexander (33) og hans fortvilte mormor (80). Nå varsler helseministeren at han vil ta affære.

— Det finnes en del i rusmiljøet som har ruset seg så kraftig over så mange år, at veien fram til å bli helt rusfri kan bli for lang. Da blir spørsmålet hvordan vi kan gi dem menneskeverd. Derfor tror jeg vi må ta en debatt i Norge om det er riktig å bruke utdeling av heroin som virkemiddel for denne gruppa, sier Hanssen til Dagbladet.

Han vet godt at det er svært omstridt brannfakkel han kommer med.

— Det er et himla paradoks om samfunnet skal stille opp med heroin. Kanskje kan det at staten finansierer misbruk, knekke enhver motivasjon for å bli rusfri, men jeg mener vi må ha en debatt om dette. Det går an å hjelpe dem som vil ha hjelp, men hva med alle dem som ikke vil slutte å ruse seg? sier Hanssen.

Avgjørende samtale
Helseministeren understreker at han på ingen måte har konkludert, men han vil nå bruke tid på å vurdere hvordan en slik ordning kan fungere.

— Det jeg foreløpig har lest om erfaringene fra Sveits, hvor de har en slik utdeling, er positive. Jeg vurderer å reise dit for å møte myndighetspersoner og snakke om dette, sier Hanssen.

Ofte går han selv forbi heroinmiljøet utenfor Oslo Sentralstasjon.

— Alle som ser dette, tenker vel: Hvordan kan vi ha det sånn i Norge? Som politiker må jeg også tenke, hva kan vi gjøre med dette? Jeg har hatt mange samtaler med meg selv om dette, sier Hanssen.

En lang samtale med Karljohn Sivertzen, Nini Stoltenbergs samboer, var også med på å åpne øynene til helseministeren.

— Han er veldig reflektert. Selv om han ikke selv ga uttrykk for noe klart standpunkt, fikk han meg til å forstå hvordan rusen heroin gir, er så viktig for noen at det nesten er umulig for dem å gi den opp, selv om det innebærer et liv på gata, sier Hanssen.

—Litt desperat
I går fortalte Dagbladet historien til narkomane og husløse Ted Alexander og mormoren (80). Siden han var 11 år har mormoren nesten vært alene om å passe på ham. Nå vet hun ikke hvor mye lenger hun orker. Også denne historien har gjort stort inntrykk på helseministeren.

— Jeg føler en politisk avmakt og blir litt desperat, for jeg skjønner ikke helt hva jeg skal stille opp med for ham, sier Hanssen.
Han synes ikke det er riktig at en mormor skal ha belastningen med å kjøpe mat og klær eller krangle med sosialkontoret, men mener det er et dilemma.

— Det finnes steder hvor Ted Alexander kan få mat og klær, men dette handler også om omsorg, og det offentlige kan ikke tre inn i rollen til bestemora. Dette er veldig vanskelig, sier Hanssen.

Han mener likevel at satsingen på rusfeltet er rustet kraftig opp de siste tre åra med rødgrønn regjering, og han tror satsingen videre de neste åra vil bli minst like sterkt.

— Det er ikke sammenheng mellom tilbudet om akutthjelp, tilbudet om institusjonsplass og hjelpeapparat etter at behandlingen på institusjon er over. Skriket om institusjonsplasser er for ensidig, og det satses ikke nok på et hjelpeapparat etterpå. Derfor faller mange tilbake i rustilværelsen noen få dager etter at de slipper ut. Vi trenger mer helhet, sier Hanssen.

Splittet opposisjon
De andre partiene er splittet i synet på heroinutdeling. Venstres nestleder, Ola Elvestuen, har tidligere i høst tatt til orde for heroin på resept.

Siv Jensen og Frp har ennå ikke konkludert, men er slett ikke avvisende.

— Utdeling av heroin vil i så fall være et virkemiddel for svært tunge misbrukere. Subutex og metadon, som brukes i dag, kan også være giftig og skadelig for kroppen over lengre tid, sier Jensen til Dagbladet.

Nå har hun bedt stortingsgruppa om å diskutere utdeling av heroin.
—Vi kan i hvert fall ikke holde på sånn som vi har gjort til nå, slår hun fast.

Høyres helsepolitiske talsmann, Inge Lønning, er svært skeptisk til utdeling av heroin.

— I Sveits er for eksempel fagmiljøene like delte som da de innførte dette for 20 år siden, sier Lønning til Dagbladet.
Men han utelukker ikke at han kan forandre mening dersom den danske forsøksordningen skulle vise seg å bli vellykket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!