Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å endre taushetsplikten

Anniken Huitfeldt og Bjarne Håkon Hanssen vil gjøre det lettere å hjelpe familier med rusproblemer.

VI MÅ TØRRE Å SPØRRE: I går lanserte helseminister Bjarne Håkon Hanssen og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt en ny veileder som skal hjelpe alle som er involvert med barn og voksne i faresonen til å oppdage og melde fra om faresignaler. Målet er at de forskjellige etatene skal samarbeide bedre. Foto: Nina Hansen
VI MÅ TØRRE Å SPØRRE: I går lanserte helseminister Bjarne Håkon Hanssen og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt en ny veileder som skal hjelpe alle som er involvert med barn og voksne i faresonen til å oppdage og melde fra om faresignaler. Målet er at de forskjellige etatene skal samarbeide bedre. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag må barn og unge som har problemer innom en rekke forskjellige instanser for å få hjelp, og instansene vet ikke alltid om hverandre. Det er vi nødt å gjøre noe med for å få til et bedre samarbeid mellom de forskjellige hjelpetiltakene. Det viktigste er å si ifra. Kanskje må det en lovendring til, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Dermed åpner hun for å endre reglene for taushetsplikt hos etater som jobber tett med barn og unge, og vil også gjennomgå dagens praksis.

- Det er noe vi må se på, om taushetsplikten er for streng i dag. Men det er også et dilemma, fordi mange foreldre kanskje melder fra om problemer på helsestasjonen nettopp fordi de vet at de har taushetsplikt. Det som er viktig å understreke er at meldeplikten kommer før taushetsplikten, sier Huitfeldt.

Ny rusveileder

I går presenterte Anniken Huitfeldt og helse- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen en ny veileder som skal hjelpe ansatte i tjenesteapparatet til å oppdage rusproblemer som rammer både barn, ungdom og voksne.

- Det med alkohol er en veldig privat ting, og du kan være veldig tett innpå et menneske uten at du tør å spørre om hvor mye de drikker. Det skal ofte veldig mye til før vi agerer, og da er det ofte for seint. Dette gjelder både barn som vokser opp med alkohol, og voksne som utvikler alkoholproblemer i voksen alder. Dette handler om hvordan vi skal komme tidligere for seint, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Heftet «Fra bekymring til handling» skal hjelpe alle som er i posisjon til å oppdage barn, unge og voksne som har alkoholproblemer til å gjenkjenne faresignalene. Man får også konkrete råd til hvordan man selv kan hjelpe, eller hvem man kan kontakte når man er bekymret. Heftet er utgitt av Helsedirektoratet, og laget i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Politidirektoratet.

I bydel Østensjø i Oslo har man allerede startet et tverrfaglig samarbeidsprosjekt for å fange opp særlig ungdom i faresonen, og planen er at ungdommene selv skal være med og gi råd om hvordan man best kan hjelpe.

- Spør oftere

Anniken Huitfeldt mener mye av problematikken handler om å tørre å bry seg.

- Det man ikke spør om får man heller ikke svar på. I Sverige spør man for eksempel gravide kvinner om rusbruk, det gjør vi ikke her hjemme, sier Huitfeldt.

Helseministeren understreker at terskelen for å spørre må bli lavere, og kanskje særlig ved overganger i livet der man vet at det er letter å utvikle alkoholproblemer.

- Mange drikker mer på ferie enn de gjør når de jobber. Hva skjer da når man går av med pensjon og ikke lenger har en jobb å gå til? Mange utvikler alkoholproblemer da, sier Hanssen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling