Abort:

Vurderer å erklære nødssituasjon

Joe Biden har bedt administrasjonen om å vurdere hans egen myndighet til å erklære abortrelaterte helse-nødssituasjoner.

- IKKE MED MEG: President Joe Biden sa på en pressekonferanse fredag at det aldri vil bli et nasjonalt forbud mot abort i USA så lenge han er president. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
- IKKE MED MEG: President Joe Biden sa på en pressekonferanse fredag at det aldri vil bli et nasjonalt forbud mot abort i USA så lenge han er president. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden har bedt administrasjonen sin vurdere hans egen myndighet til å erklære abortrelaterte helse-nødssituasjoner.

Det melder Reuters søndag.

Ifølge nyhetsbyrået var Biden på vei til en sykkeltur i nærheten av boligen sin i Delaware, da han stoppet for å snakke med journalister, som spurte om han vurderte å erklære en folkehelsenødsituasjon angående adgang til abort.

Presidenten svarte da at han ba sine ansatte se om han har autoritet til dette, og hva konsekvensene ville være, ifølge Reuters.

- Det er mange ting vi kan gjøre for å imøtekomme kvinners rettigheter, sa Biden.

ABORT: I en tale fredag kveld raste USAs president Joe Biden mot høyesteretts avgjørelse om å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort. I talen peker han på spesielt én hendelse som rystet ham. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Signerte lov

Fredag ba Biden Kongressen vedta en lov som sikrer retten til abort, etter at amerikansk høyesterett nylig opphevet den føderale retten til dette.

- Den raskeste veien til å gjenopprette abortrettighetene er å vedta en lov, som jeg straks vil undertegne, sa Biden.

Biden undertegnet fredag en presidentordre som skal beskytte kvinner som søker abort i delstater der dette er tillatt.

Presidentordren strammer blant annet inn reglene knyttet til deling og videreformidling av sensitiv helseinformasjon, skriver NTB.

- Ikke med meg

På pressekonferansen etter signeringen sa Biden at det aldri vil bli et nasjonalt abortforbud mens han er president, noe republikanerne truer med å innføre.

En rekke delstater i USA tillater fortsatt abort, mens andre truer med å straffeforfølge helsepersonell som utfører slike inngrep eller kvinner som får dem utført.

Flere delstater truer også med å saksøke kvinner som reiser til andre delstater for å få utført abort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer