Masseskytingen i Oslo

Vurderer å etterlyse Bhatti internasjonalt

Oslo-politiet vurderer sammen med PST fortløpende om de skal etterlyse islamisten Arfan Bhatti internasjonalt.

ISLAMIST: Politiet i Oslo og PST vurderer nå fortløpende om de skal etterlyse Arfan Bhatti internasjonalt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ISLAMIST: Politiet i Oslo og PST vurderer nå fortløpende om de skal etterlyse Arfan Bhatti internasjonalt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at PST og kriminalpolitiet i Oslo, mener det er spor fra den terrorsiktede Zaniar Matapour (43) til den fryktede islamisten Arfan Bhatti.

De to skal ikke være nære venner, men PST – som de siste åra har fulgt det ekstreme islamske miljøet tett – mener Matapour den siste tiden skal ha hatt tilhold i miljøet der Arfan Bhatti blir ansett å være en lederfigur.

Dagbladet har siden lørdag formiddag forsøkt å få kontakt med Bhatti. Han reiste fra Oslo 4. juni.

På Heathrow flyplass utenfor London ble han stoppet av sikkerhetspolitiet.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Dagbladet er kjent med at PST ble varslet av sine engelske kolleger i The Security Service – bedre kjent som MI5 – om islamistenes reise.

Arfan Bhatti reiste videre fra London til Pakistan, hvor han nå oppholder seg.

Liker ikke skeive

Det er i miljøet rundt Bhatti, PST og Oslo-politiet jakter på eventuelle medhjelpere til Zaniar Matapour. De siste dagene har sikkerhetsagentene i PST saumfart det ytterliggående islamske miljøet.

TERRORSIKTET: Zaniar Matapour (43) er siktet for terror og drap. Foto: Politiet
TERRORSIKTET: Zaniar Matapour (43) er siktet for terror og drap. Foto: Politiet Vis mer

Sikkerhetspolitiet har i snart 20 år fulgt Arfan Bhatti. Det som gjør at Bhatti nå blir knyttet mot handlingen, er opplysningene PST har samlet inn i månedene før angrepet i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni.

PST-sjef Roger Berg har bekreftet overfor Dagbladet at det ekstreme islamske miljøet i Norge, den siste tiden har brukt mye energi på hatretorikk mot homofile, og andre som er en del av det skeive miljøet.

PST har bekreftet, uten å navngi enkeltpersoner i miljøet, at det i de ekstreme islamistiske miljøet, har observert dialoger om homofile og skeive. Samtalene – både digitalt og ansikt til ansikt – beskrives som et uforsonlig hat mot mennesker som har en annen seksuell legning.

Vurderer etterlysning

Dagbladet får bekreftet at PST og Oslo-politiet mener Arfan Bhatti er sentral i miljøet, som Zaniar Matapour det tiden har vært en del av.

En viktig observasjon var i april måned, da en innsatsleder i Oslo-politiet så Bhatti og Matapour sammen i en bil på vei til Stovner. Kort tid etter ble Arfan Bhatti pågrepet, og forhindret fra å være med på motdemonstrasjonen.

Der hadde den innvandringsfiendtlige organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) planlagt å brenne muslimenes hellige bok Koranen utenfor en moske.

Flere uavhengige kilder bekrefter at det nå foretas løpende vurdering om Bhatti skal etterlyses internasjonalt gjennom det verdensomspennende politisamarbeidet Interpol.

Bhatti vil da bli etterlyst enten intern i politiet i samtlige 194 medlemsland i Interpol. Et annet alternativ er at han offentlig blir etterlyst i de samme landene.

Blir Bhatti etterlyst må Pakistan pågripe ham, og utlevere Arfan Bhatti, som er norsk statsborger, til Norge.

Psykisk medvirkning

Dersom politiet mener etterforskningen avdekker og styrker mistanken om at Bhatti har vært med og påvirket den allerede terrorfengslede Zaniar Matapour, risikerer Bhatti inntil 21 års fengsel for psykisk medvirkning til angrepet.

Selv om Arfan Bhatti beviselig ikke var i Norge, da Zaniar Matapour skjøt ned og drepte Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen, begge fra Bærum, mener PST og Oslo-politiet at Bhatti er svært interessant for etterforskningen.

Ved siden av de to mennene fra Bærum, ble ti personer alvorlig skadd og elleve lettere skadd, da Matapour først avfyrte en rekke skudd mot utestedene Herr Nilsen, Per på Hjørnet, før han løp rundt hjørnet og avfyrte skudd utenfor og mot London Pub.

Ikke tilfeldig

PST-sjef Roger Berg svarer unnvikende på om sikkerhetspolitiet har arrestert eller siktet andre personer. Men overfor Dagbladet tirsdag ettermiddag var Berg tydelig på at sikkerhetspolitiet også hadde tett kontakt med samarbeidende tjenester i utlandet.

MILJØ: PST-sjef Roger Berg beskriver miljøet terrorsiktede Zaniar Matapour har hatt tilhold som ekstremt islamistisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILJØ: PST-sjef Roger Berg beskriver miljøet terrorsiktede Zaniar Matapour har hatt tilhold som ekstremt islamistisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er et aggressivt hat mot de skeive - som PST har observert i det ekstreme islamske miljøet som Zaniar Matapour i siste tid har vært en del av, som gjør at både Oslo-politiet og PST mener angrepet var en bevisst handling mot Pride og det skeive miljøet i Oslo.

Planlagt angrep

Det har blitt stilt spørsmål om det var det skeive miljøet som Zaniar Matapour ønsket å ramme da han angrep og avfyrte en rekke skudd mot uskyldige mennesker i Oslo sentrum. De første skuddene ble avløst mot utestedene Herr Nilsen og Per på Hjørnet, som i utgangspunktet ikke er typiske steder for skeive, slik London Pub er.

Selv om Matapour foreløpig har nektet å bli avhørt, skal etterforskningen ha styrket politiets og PSTs teori om at det var et planlagt angrep mot Pride og det skeive miljøet.

UAVKLART: Politiadvokat Børge Enoksen sier det er uavklart om flere enn Zaniar Matapour deltok i terrorangrepet. Foto: Alf Simensen / NTB
UAVKLART: Politiadvokat Børge Enoksen sier det er uavklart om flere enn Zaniar Matapour deltok i terrorangrepet. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Det eneste politiadvokat Børge Enoksen ville si til Dagbladet om det er aktuelt med flere arrestasjoner torsdag, var:

- Det er uavklart om flere medvirket.

Enoksen ville ikke si noe om andre enkeltpersoner enn varetektsfengslede Zaniar Matapour.

Heller ikke PST vil svare på spørsmålene om Bhatti og mennene i det ekstreme islamske miljøet, som både PST og Oslo-politiet konsentrerer etterforskningen rundt.

Dagbladet har til tross for en rekke forsøk ikke fått direkte kontakt med Arfan Bhatti. Hans faste forsvarer, advokat John Christian Elden har følgende kommentar til PST og politiets interesse for Arfan Bhatti i terrorsaken:

- PST vet nøyaktig hvordan de kan kontakte Bhatti om de lurer på noe når det gjelder ham. Jeg forholder meg til Oslopolitiet som ikke har andre mistenkte i saken enn min klient (varetektsfengslede Zaniar Matapour, red.anm.).

«IS I MAGEN»: - Det er ingen andre mistenkte, sier advokat John Christian Elden, og viser til fengslingskjennelsen mot Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
«IS I MAGEN»: - Det er ingen andre mistenkte, sier advokat John Christian Elden, og viser til fengslingskjennelsen mot Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Spekulasjoner ut over det bør verken media eller PST framsette offentlig. Det kan være lurt å ha is i magen, slik som Oslo tingrett hadde da den vurderte alle bevisene i saken. Oslo tingrett konkluderte med at det var grunnlag for mistanke om drap, men at det var alt for uklart til å hevde at det var mistanke om terrorisme, sier Elden til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer