Videregående skole:

Vurderer å fjerne foreldrenes rett til innsyn

Utdanningsetaten i Oslo vurderer å ta vekk foreldres tilgang på barnas karakterer og fravær i Vg1 og Vg2: - Går utover barn og unge.

VEIER TYNGRE: Utdanningsetaten i Oslo mener barnets personvern og selvråderett veier tyngre enn foresattes behov for innsyn: Thomas Brun / NTB
VEIER TYNGRE: Utdanningsetaten i Oslo mener barnets personvern og selvråderett veier tyngre enn foresattes behov for innsyn: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Er det ingen voksne hjemme i den politiske ledelsen i Oslo? Dette er ren politikk laget rundt et møtebord med titalls direktører, og resultatet av dette et at det går utover barn og unge. Ingenting mer, slår Mehmet Kaan Inan fast.

Han er utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo, og er bekymret for den nye innføringen til utdanningsetaten.

- For mange foreldre er dette det eneste som gjør at de klarer å følge med på hvordan barna har det på skolen, sier Inan til Dagbladet.

BEKYMRET: Mehmet Kaan Inan, Utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo, er bekymret for hvordan dette vil påvirke barna. Foto: Privat
BEKYMRET: Mehmet Kaan Inan, Utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo, er bekymret for hvordan dette vil påvirke barna. Foto: Privat Vis mer

Utdanningsetaten i Oslo sendte i dag ut en melding til foresatte. Der meddeler de at foreldre ikke lenger har tilgang til å se barnas fravær og karakterer.

Dette gjelder allerede for barn over 18 år, men nå også for elever i Vg1 og Vg2.

Etter reaksjoner, skal Utdanningsdirektoratet nå vurdere saken på nytt.

- Bekymret for de sårbare

I meldingen står det at i en vekting av foresattes behov for innsyn og barnets personvern og selvråderett mener de at barnets stilling må veie tyngre enn foresattes behov for informasjon.

Inan er bekymret for at de sårbare barna kommer dårlig ut i denne ordningen.

- Det største problemet med dette tiltaket er: Hva i all verden vi skal med dette? Er det et stort problem i Oslo at foreldre vet for mye om fraværet og karakterene til barna sine? Det er snarere motsatt, sier Inan.

Han mener at dette vil gjøre at de sårbare barna muligens vil få mindre oppfølging fra foreldre enn tidligere, og at foreldre har rett på å få vite om barnet deres ikke møter opp på skolen.

SKOLEVALG: Frp, Venstre og SV går mest fram i årets skolevalg. Arbeiderpartiet er fortsatt størst, til tross for kraftig tilbakegang. Programleder: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Kommentator: Marie Simonsen / Dagbladet Vis mer

- Barnas personvern er viktig, men det er foreldres ansvar å følge det opp. Dette gjelder dem under 18 år, og de regnes derfor som barn ifølge loven, sier Inan.

- Ingenting er bestemt

Trond Lien, divisjonsdirektør ved videregående skole i Oslo, forteller til Dagbladet at de har innført dette etter modeller fra to andre fylker og råd fra personvernansvarlig i Viken.

Han sier at det foreløpig ikke er avgjort om foreldrenes innsyn kan fjernes.

- Derfor valgte vi å gjøre denne endringen, men det er fortsatt til vurdering, og ingenting er bestemt enda, forklarer Lien.

Som følge av mange spørsmål rundt endringen har de nå valgt å gjøre en fornyet vurdering.

Hvor lang tid den nye vurderingen vil ta, kan ikke Lien svare på, men forteller at det om lag tar to uker.

- Vi må gjøre en vurdering i forhold til foreldrenes behov og elevenes personvern, og komme tilbake med en konklusjon da, avslutter Lien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer