Krigen i Ukraina

- Vurderer å fjerne Putin

FSB-direktør Aleksandr Bortnikov, som angivelig har havnet på kant med president Vladimir Putin, blir igjen trukket fram som en mulig Putin-erstatter.

INDRE URO? Til venstre forsvarsminister Sergej Sjoigu, president Vladimir Putin og FSB-direktør Aleksandr Bortnikov. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev
INDRE URO? Til venstre forsvarsminister Sergej Sjoigu, president Vladimir Putin og FSB-direktør Aleksandr Bortnikov. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er kjent at Aleksandr Bortnikov og andre innflytelsesrike medlemmer av den russiske eliten vurderer mulighetene for å fjerne Putin fra makta. Forgiftning, plutselig sykdom og andre plutselige ulykker er ikke utelukket, meldte ukrainsk etterretning nylig, skriver Sky News.

Allerede i mars ble det fra ukrainsk etterretning hevdet at det ulmet i kretsen rundt Vladimir Putin. Det ble da påstått at den russiske makteliten planla et kupp, og at Aleksandr Bortnikov var Putins erstatter.

- Man bør ta dette med en klype salt, vi vet veldig lite om det som foregår rundt Putin, sa Russland-forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, sa forrige uke til Dagbladet at et kupp ikke kan utelukkes, men er lite sannsynlig.

Godzimirski påpekte at det er en informasjonskrig som pågår mellom landene - samtidig kommer det stadig nye meldinger fra Ukraina om et mulig kupp i Russland.

Sentral skikkelse

Bortnikov har vært leder for den russiske sikkerhetstjenesten FSB siden 2008, og har vært regnet som en sentral del av Putins indre sirkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer