Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harry Potter-fans:

Vurderer å fjerne tatoveringer

Flere transpersoner er usikre på hva de skal gjøre med «Harry Potter»-tatoveringene sine etter J.K. Rowling sine uttalelser.

Etter å ha vokst opp med «Harry Potter»-bøkene, er det mange som har valgt å forevige favorittbokserien, eller favorittfilmene på kroppen i form av tatoveringer.

Nå lurer flere på hva de skal gjøre med tatoveringene, etter at det stormet rundt noen tweets fra J.K. Rowling. Forfatteren bak «Harry Potter»-bøkene delte tidligere denne måneden en artikkel med tittelen «Skape en mer lik verden etter Covid-19 for menstruerende mennesker» på Twitter.

Til artikkelen uttrykket Rowling sin forvirring rundt uttrykket «mennesker som menstruerer».

«Folk som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for dem», skrev hun og eksemplifiserte deretter med engelske stavefeil av ordet «kvinner».

Etter dette tok det ikke lang tid før flere anklaget hennes for å være «transfobisk» og «respektløs». Det ble også trukket fram at det ikke bare er de som identifiserer seg som kvinne, og som ikke er transkvinner som kan menstruere, men også transmenn.

I et lengre blogginnlegg, som kom ut samme dag, forsvarer Rowling uttalelsene sine.

Der skriver hun blant annet at hun har overlevd vold og seksuelle overgrep. Hun skriver også at hun følte seg mentalt kjønnsløs da hun var yngre, men at hun etter hvert slo seg til ro med at hun ikke trengte å føle seg kvinnelig.

Hun forteller at hun deler dette for å vise at hun har empati og solidaritet med transkvinner som har opplevd å bli misbrukt av menn, og at hun ønsker at transkvinner skal være trygge.

«Hvis du åpner dørene til toaletter og garderober for menn som tror eller føler at han er en kvinne, og som sagt, nå kan kjønnsbekreftelse innvilges uten behov for kirurgi eller hormoner - da åpner du døra for alle menn som ønsker å komme inn. Det er den enkle sannheten», fortsetter hun.

Oppgitt og skuffet

Nå lurer flere transpersoner som har tatt tatoveringer for å hedre favorittserien sin på hva de skal gjøre.

- Da jeg leste innlegget på bloggen hennes og tweetene hennes, ble jeg oppgitt og skuffet, sier Emmet Speed (29) til Dagbladet.

FRUSTRERT: Emmet Speed (29) ble frustrert etter å ha lest innlegget til Rowling. Foto: Privat
FRUSTRERT: Emmet Speed (29) ble frustrert etter å ha lest innlegget til Rowling. Foto: Privat Vis mer

Hen identifiserer seg selv som transmaskulin og kjønns-skeiv. I september 2010 tok hen en «Harry Potter»-tatovering på overarmen, for å markere at hen kom seg ut av en familiesituasjon der det pågikk emosjonell mishandling.

29-åringen har nå forsiden av den første boka i «Harry Potter»-serien på overarmen, der man kan se en tegneseriefigur av Harry Potter som spiller den fiktive idretten «Rumpeldunk» og prøver å få tak i «Gullsnoppen».

Hen er en av dem som synes det har vært vanskelig å forholde seg til både serien og tatoveringen etter utsagnene til forfatteren.

- Jeg har i lang tid visst at hun ikke respekterte mine erfaringer som en transseksuell person. Jeg er både transmaskulin og ikke-binær. Men timingen for dette «høflige hatet», gjorde meg veldig frustrert.

Speed forteller at Rowling blant annet skal ha gått ut og sagt at personer med autisme ikke kan være bevisste på hvilket kjønn man har blitt tildelt, og om dette er det samme man identifiserer seg med.

- Det er fullstendig feil å si. På samme måte som at det er helt feil av henne å si at transpersoner «trener» og lurer personer med autisme til å bytte kjønn.

RUMPLEDUNK: Speed fikk denne tatoveringen i 2010, da hen flyttet til Orlando for å begynne på college. Foto: Privat
RUMPLEDUNK: Speed fikk denne tatoveringen i 2010, da hen flyttet til Orlando for å begynne på college. Foto: Privat Vis mer

- Reddet livet mitt

Da Emmet begynte å lese «Harry Potter» som 10-åring, følte hen seg allerede som en rar unge, og et utskudd.

- Jeg hadde ingen venner, så jeg fant mye trygghet og trøst i å drømme om at jeg kanskje en dag kunne motta et brev fra Hogwarts. Seinere kom fandommen, der fant jeg andre mennesker som meg. Folk som også følte seg utenfor eller som om de var annerledes.

Emmet forteller at allerede som barn, visste hen at hen var annerledes, og at kroppen ikke føltes «helt rett».

- Jeg relaterte sånn til «Harry Potter», og spesielt at han var «Den Utvalgte». Han fikk ikke velge, men ble bare valgt ut til det som barn. Og det var litt sånn jeg følte det med kroppen og kjønnet mitt. Jeg fikk tildelt kvinne ved fødselen.

Da Emmet havnet i puberteten kom også depresjonen og selvmordstankene. Flere ganger tenkte hen på å ta livet sitt, men forteller til Dagbladet, at tanken på nye bøker og filmer holdt hen i live.

- Jeg begynte å lese den aller første boka om igjen, og om igjen de gangene jeg følte for å dø. Hver gang jeg gjorde det tegnet jeg et lite merke i boka, til slutt ble det 175 sånne merker.

Etter å ha flyttet bort fra familien, begynte Emmet på college i Orlando og fikk behandling og terapi for depresjonen sin. Hver gang hen hadde ledig tid tok hen turen til «The Wizarding World of Harry Potter» i Universal Studios.

- Da kom jeg til et punkt i livet, der det for første gang føltes som om alle drømmene mine hadde blitt virkelighet.

Vil ikke dekke den til

Til tross for å ha følt seg både såret og sint etter kommentarene fra J.K. Rowling, har Emmet bestemt seg for å beholde tatoveringen sin, slik den er.

- Da jeg fikk den, fikk jeg den for å markere en stor endring i livet mitt. Bøkene og filmene reddet bokstavelig talt livet mitt, og selv om jeg nok ikke kommer til å bruke penger på nye bøker og filmer framover, kommer jeg nok ikke til å klare å ikke elske bøkene.

Speed sier at hen i starten vurderte å fjerne hele tatoveringen, eller dekke over den med noe annet.

Hen sier at om andre transpersoner har følt seg truffet av kommentarene til forfatteren, og føler at de ikke lenger klarer å nyte bøkene, så skal de gjøre det som føles rett for dem.

- Om du trenger å kvitte deg med dem og fordømme forfatteren, så gjør du det. Men om du føler at det å lese bøkene, har endret deg eller fått deg til å tro på magi, så vil jeg at du skal vite at magien ikke kom fra bøkene. Den kom fra deg, og det samfunnet og fellesskapet som ble dannet rundt serien. Det er noe J.K. Rowling ikke har makt over.

- Hva ville du sagt til J.K. Rowling da?

- Til henne ville jeg påpekt at til å være en person som blir så opprørt av, og bruker så mye tid på å prate om hvilket toalett hun mener folk burde bruke, så har hun jammen skrevet mange sider der Ron og Harry tilbringer tid på jentedoen.

AVSLØRING: Nikkie De Jager, også kjent som NikkieTutorials på YouTube, har en av verdens mest profilerte Beauty-kanaler. 2020 startet hun med en overraskelse for fansen. Vis mer

Tar av på Twitter

På Twitter deler flere brukere erfaringer og tanker rundt sine egne tatoveringer.

En Twitterbruker med brukernavnet @veththebrave legger ved et bilde av håndleddet sitt der han har tatovert brillene og lyn-arret til «Harry Potter», hvor han spør om det kan være mulig å dekke til tatovering med et eller annet annet design.

En annen vurderer å dekke eller fylle inn sin med fargene til transflagget, som er blått, rosa og hvitt. Mens brukeren @RikvaGheist forteller angivelig at de prøvde å bestille seg time til å få dekket over en gammel tatovering, men at tatoveringssjappa var booket ut 2021 på grunn av folk som ønsker å få «Harry Potter»-tatoveringen sin dekket til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!