HAITI-KONFERANSE: Haitis statsminister Jean-Max Bellerive (t.v.) snakker med sin canadiske kollega Stephen Harper under konferansen i Montreal mandag. Foto: SCANPIX/REUTERS
HAITI-KONFERANSE: Haitis statsminister Jean-Max Bellerive (t.v.) snakker med sin canadiske kollega Stephen Harper under konferansen i Montreal mandag. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

Vurderer å flytte Haitis hovedstad

Faren for nye jordskjelv får giverland til å tvile på om de sammenraste bygningene i Port-au-Prince bør bygges opp igjen på samme sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Faren for nye jordskjelv får giverland til å tvile på om de sammenraste bygningene i Port-au-Prince bør bygges opp igjen på samme sted.

Canadas utenriksminister Lawrence Cannon, som mandag var vertskap for en internasjonal konferanse om Haiti, mener flere grunnleggende spørsmål om hjelpearbeidet fortsatt er ubesvart.


- Det gjelder blant annet spørsmålet om hvorvidt vi skal gjenoppbygge der hvor Port-au-Prince ligger i dag, sier Cannon til TV-kanalen CBC.


Den haitiske hovedstaden ligger i et område som er utsatt for jordskjelv, og byen har vært rystet av flere etterskjelv i tiden etter katastrofen 12. januar.


Også haitiske myndigheter er derfor åpne for muligheten for at i alle fall deler av befolkningen i hovedstaden må finne seg nye steder å bo.


- I løpet av 30 sekunder mistet Haiti 60 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt. Så vi er nødt til å desentralisere, sa statsminister Jean-Max Bellerive på konferansen i Montreal i Canada mandag.


Teltleirer

I første omgang planlegger myndighetene å flytte 400.000 overlevende som i dag bor i provisoriske leire i Port-au-Prince, til store teltlandsbyer utenfor byen.


- Vi er nødt til å evakuere gatene og flytte folk. Vi håper å kunne begynne i slutten av uka, sier kommunikasjonsminister Marie Laurence Jocelyn Lassegue.


Den haitiske regjeringen skal ha telt nok til den planlagte flytteoperasjonen, men har i tillegg bedt om 200.000 ekstra telt fra giverlandene.


Deltakerne på Montreal-konferansen ble ikke enige om noen detaljert avtale om hvordan det karibiske landet best kan hjelpes i tiden framover. Men de ble enige om å møtes igjen i New York i slutten av mars.


- Vi har nå begynnelsen til et veikart for Haitis langsiktige gjenoppbygging, og en klar og bærekraftig forpliktelse å følge opp, konkluderte den kanadiske utenriksministeren mandag.


- Ti års arbeid

Canadas statsminister Stephen Harper minnet deltakerne på konferansen om at gjenoppbyggingen etter jordskjelvet kan ta svært lang tid.


- Det er ingen overdrivelse å si at det venter verden minst ti år med hardt arbeid i Haiti, sa Harper.

Det samlede antallet mennesker som omkom i jordskjelvet, er fortsatt usikkert. Men haitiske myndigheter hevet mandag kveld det bekreftede antallet døde til 150.000.


Omfanget av katastrofen gjør arbeidet vanskelig for hjelpearbeiderne, og ledelsen for Verdens matvareprogram mener de aldri tidligere har stått overfor en like kompleks operasjon. Et av problemene er infrastrukturen i Haiti, som var dårlig i utgangspunktet og som ble ytterligere svekket i jordskjelvet. (NTB)