Vurderer å flytte svenskegrensen

Grensen mellom Norge og Sverige ved Svinesund kan bli flyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingressen du leste er ingen forsinket aprilspøk. Den er høyst reell og diskuteres på høyt politisk nivå i Sverige.

I forbindelse med åpningen av den nye Svinesundsbroen mellom Norge og Sverige har det oppstått et problem på svensk side av grensen. I motsetning til i Norge er det nemlig ikke lov å bygge bomstasjoner på allerede eksisterende veier i Sverige. Det er bare på nye veier at penger kan innkreves.

Kongelig åpning

10. juni skal det være høytidlig offisiell åpning av den nye Svinesundforbindelsen med kong Harald fra Norge og kong Carl Gustav av Sverige, og dronning Sonja og Silvia tilstede. Åpningen er et ledd i 100-års markeringen av unionsoppløsningen.

Men samtidig som unionsoppløsningen feires, kan Norge få forvaltningsansvar over deler av svensk territorium. Grenseflyttingen vil være av administrativ art, selve riksgrensen vil ikke flyttes, skriver fagbladet Vegen og vi.

Politisk sak

- Vi hadde håpet å finne en løsning innen 1. april, men vi har nå forskjøvet fristen til midten av april, sier departementsråd Hans Brändstrøm i Næringsdepartementet i Sverige til Dagbladet.no.

- Diskuterer dere å flytte grensen?

GAMLEBROEN: Fin å se på den og, men den klarer ikke å ta unna den store trafikkøkningen som er ventet i fremtiden. Foto: ARILD BRUNVAND/FOTOBANKEN.COM
GAMLEBROEN: Fin å se på den og, men den klarer ikke å ta unna den store trafikkøkningen som er ventet i fremtiden. Foto: ARILD BRUNVAND/FOTOBANKEN.COM Vis mer

- Jeg vil egentlig ikke kommentere denne saken og spørsmålet ditt nå. Jeg skal ha et møte med statssekretæren om saken i morgen. Kanskje du kan snakke med han, sier Brändstrøm.

Alternativer

Det finnes noen andre løsninger som også diskuteres. Den ene er å bygge om bomstasjonenene på norsk side, slik at man kan kreve inn penger fra bilister i begge kjøreretninger. Dette vil utsette innføringen av bominnkreving, som er planlagt fra månedsskifte juni/juli. En annen løsning er å la alle bilister som kommer fra Sverige få kjøre gratis.

- Det er en ide, men det vil jo sette finansieringen av prosjektet i fare, sier informasjonsdirektør Gunilla Lundberg i Vägverket i Sverige.

Totalt koster Svinesundforbindelsen 1,6 milliarder svenske kroner. Prislappen skal bilistene betale over 20 år, og det er ventet at 15 000 kjøretøy vil passere grensen daglig i gjennomsnitt i året.

STRIDENS KJERNE:</B> Denne bomstasjonen står på norsk side og skaper ingen grenseproblemer. Det vil koste 20 kroner å passere.
FLOTT ARKITEKTUR:</B> Den nye Svinesundsbroen er flott å se på. Store buer holder broen sammen på hver side av fjordarmen under broen.