Vurderer å forklare seg

Etter å ha nektet å forklare seg i AUF-saken i protest mot dommeren, ser det nå ut til at Bjørn Jarle Røberg-Larsen likevel vil gi forklaring i retten. Drøftinger om dette pågikk i alle pauser i rettsmøtet i går. Men retten holdes likevel i ånde fram til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Beslutningen vil bli bekjentgjort når retten settes i dag, sier forsvarer Tor Erling Staff.

Han vil ikke si hvorfor spørsmålet om rettslig forklaring er blitt gjenstand for ny vurdering, men sier:

- Røberg-Larsen mener det er grunner for det.

Ragnar Bøe Elgsaas kom i sin forklaring med sterke beskyldninger mot Røberg-Larsen, særlig i forbindelse med underslaget i AUF som Røberg-Larsen er tiltalt for.

Det kan være disse påstandenene Røberg-Larsen føler behov for å imøtegå i retten. Men snuoperasjonen skapte stor irritasjon hos de andre forsvarerne i AUF-saken.

Uryddig

- Dette er et iscenesatt show. Først nekter Røberg-Larsen å forklare seg. Så, etter at de andre tiltalte har forklart seg, åpner han for å ombestemme seg, men uten å ta noen avgjørelse. Dette er veldig uryddig og høyst beklagelig, sier advokat Harald Stabell.

- Grunnlaget for at Røberg-Larsen nektet å forklare seg, var at dommeren hadde snudd om på vitnelista. Det grunnlaget er jo ikke endret. Likevel ser det nå ut til at Røberg-Larsen vil forklare seg. Dette er vinglete, sier advokat Sigurd Klomsæt.
Det var i et møte tirsdag om framdriften i saken at rettens administrator Torjus Gard luftet spørsmålet om Røberg-Larsen likevel skulle forklare seg. Staff skal da ha svart at det var uaktuelt.

Men i går kom spørsmålet opp på nytt.

- Røberg-Larsen bestemmer

Ifølge Staff var det hans klient som ba om at spørsmålet ble vurdert på ny. Staff sier til Dagbladet at han fastholder sitt råd til Røberg-Larsen om å nekte å forklare seg, men sier han fortsatt vil forsvare Røberg-Larsen selv om nå likevel skulle velge å forklare seg.

- Det har vært Røberg-Larsens avgjørelse hele tida, sier Staff.

- Dette er en helt unik situasjon og en veldig uryddig prosess. Hvis Røberg-Larsen først bestemmer seg for å gi forklaring, vil de andre forsvarerne selvsagt bruke muligheten til krysseksaminasjon. Men siden Røberg-Larsens politiforklaring allerede er lest opp, blir det en vanskelig balansegang for retten å unngå dobbeltforklaring. Etter min oppfatning bør det bare bli snakk om å gi tilleggsopplysninger i forhold til politiforklaringen, sier advokat Harald Stabell.

NY VENDING:</B> Bjørn Jarle Røberg- Larsen kan komme til å forklare seg for retten i AUF-saken i dag, selv om han tidligere har nektet. Dette er et iscenesatt show fra Staff og Røberg-Larsens side, sier advokat Harald Stabell.