Vurderer å frigi bilder av død Osama bin Laden

- Riktig å si at de er grusomme.

DREPT: Osama bin Laden ble natt til i går norsk tid drept av amerikanske elitestyrker. Det finnes flere bilder av ham etter at han ble skutt, opplyser Det hvite hus. Samtidig melder Reuters at Taliban i Afghanistan mener at de ikke har sett akseptable bevis på at Osama bin Laden er død.
Arkivfoto: AP Photo/Scanpix
DREPT: Osama bin Laden ble natt til i går norsk tid drept av amerikanske elitestyrker. Det finnes flere bilder av ham etter at han ble skutt, opplyser Det hvite hus. Samtidig melder Reuters at Taliban i Afghanistan mener at de ikke har sett akseptable bevis på at Osama bin Laden er død. Arkivfoto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Det skal foreligge både video og bilder av Osama bin Laden fra etter at han ble drept, men Det hvite hus har ennå ikke bestemt seg for om disse vil frigjøres.

- Det er riktig å si at det er grusomme bilder. De kan virke krenkende på muslimer. Vi veier viktigheten av å vise dem, opp mot skaden de kan volde både nasjonalt og globalt, sier Jay Carney, pressesekretær ved Det hvite hus, på en pressekonferanse i Washington nå i kveld.

Vurderer nødvendigheten Han vil ikke gi detaljer om hvor bildene er nå, eller hvem som har sett dem.

- Vi forsøker å ta de rette avgjørelsene i denne saken, og vurderer nå nødvendigheten av å vise bildene, sier Carney.

Nettstedet drudgereport meldte tidligere i dag at Det hvite hus har bestemt seg for at de vil frigjøre ett bilde av Osama bin Ladens døde kropp.

Ifølge CNN finnes det bilder av ham i tre forskjellige settinger: fra rett etter at han ble skutt og drept, fra da han ble transportert bort av de amerikanske soldatene, og fra da han ble begravd.

- Støtende Bildet som ifølge drudgereport vil frigjøres blir beskrevet som støtende, og det antas allerede nå at det vil bli ett av de mest sette i historien.

- Dette må gjøres omtenksomt, og med nøye hensyn til hva slags reaksjoner bildet kan få, sier antiterrorrådgiver John Brennan ved Det hvite hus til AP.

Skutt i hodet og brystet Osama bin Laden ble drept natt til i går norsk tid med et presisjonsskudd over det venstre øyet.

FULGTE MED:: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
FULGTE MED:: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS Vis mer

Ifølge amerikanske tjenestemenn skal deler av hodet hans ha blitt skutt bort. Han skal også ha blitt truffet i brystet, sier tjenestemennene til AP.

Også en sønn av bin Laden ble skutt i angrepet, melder nyhetsbyrået.

- I tillegg til bin Laden, ble hans sønn - Khalid - drept i angrepet, sier Brennan.

- Bin Ladens kone ble skutt i leggen, men overlevde, tilføyer en amerikansk tjenestemann til AP.

Senket i sjøen Ifølge Brennan utførte amerikanske styrker muslimske begravelsesritualer før Osama bin Laden ble senket i Det arabiske hav i går.

Etter den dramatiske operasjonen mot Al Qaida-lederen, ble Osama bin Laden fraktet til hangarskipet USS Carl Vinson, som for tiden ligger nord i Det arabiske hav.

- Tradisjonelle prosedyrer for islamske begravelser ble fulgt. Avdødes kropp ble vasket og deretter dekket med et hvitt klede, sier en høytstående forsvarskilde til nyhetsbyrået AP.

ANTITERROR-RÅDGIVER: John Brennan sier i dag at bildet av bin Laden kan virke støtende. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix
ANTITERROR-RÅDGIVER: John Brennan sier i dag at bildet av bin Laden kan virke støtende. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix Vis mer

Deretter ble hans døde kropp senket i sjøen.

Obama fulgte aksjonen President Barack Obama har tidligere uttalt at de amerikanske spesialstyrkene som drepte bin Laden, tok vare på liket av ham for å kunne bevise hans død.

Obama fulgte selv med på aksjonen der de amerikanske styrkene drepte bin Laden. Bilder, som er tatt av Obamas egen presseavdeling og lagt ut på Flickr, viser at presidenten fulgte spent med.

- President Obama fulgte situasjonen direkte. Det var mange som holdt pusten og det var en stillhet. Da vi ble informert om at de hadde gått inn, var det en stor lettelse og presidenten var lettet da våre folk ikke var skadd. «We got him,» sa presidenten, forteller Brennan.

Bildene er fra møtene i Situation Room i forkant av aksjonen - og viser også Obama og hans stab mens angrepet pågår.

- Det var trolig en av de mest angstfylte periodene i livet til de som var samlet her. Minutter føltes som dager, sa Brennan ifølge Vanity Fair.

Talte til folket Det var i en tale til nasjonen at Barack Obama kunngjorde at USA har drept Osama bin Laden, mannen som har påtatt seg terrorangrepet 11. september 2001.

- I dag kan jeg si til det amerikanske folket og til verden at USA har gjennomført en operasjon som drepte Osama bin Laden, lederen av al-Qaida, og en terrorist som er ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige menn, kvinner og barn, sier Obama.

Hele talen kan leses her.

FØRSTE BILDER INNENFRA: ABC News publiserte bilder og en eksklusiv video fra rommet der Osama 'Bin Laden ble skutt. Foto: Reuters / Scanpix
FØRSTE BILDER INNENFRA: ABC News publiserte bilder og en eksklusiv video fra rommet der Osama 'Bin Laden ble skutt. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer
SIRKULERTE I MEDIENE: Et bilde av det som skulle være bin Ladens lik sirkulert i går en rekke medier, blant annet Dagbladet.no. Nyhetsbyrået AP opplyste senere i går at de ikke fikk verifisert at bildet er av liket, og har derfor trukket det. Det var pakistansk TV som først viste bildet. Foto: Scanpix
SIRKULERTE I MEDIENE: Et bilde av det som skulle være bin Ladens lik sirkulert i går en rekke medier, blant annet Dagbladet.no. Nyhetsbyrået AP opplyste senere i går at de ikke fikk verifisert at bildet er av liket, og har derfor trukket det. Det var pakistansk TV som først viste bildet. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer