- Vurderer å innføre «krisetilstand» i Sverige

- Noe må gjøres.

- VURDERER KRISETILSTAND:  Stefan Löfven, Sveriges statsminister, og leder av Socialdemokraterna skal ifølge Aftonbladet hatt flere møter denne uka for å vurdere om de bør innføre en form for «krisetilstand» i landet. Foto: NTB Scanpix
- VURDERER KRISETILSTAND: Stefan Löfven, Sveriges statsminister, og leder av Socialdemokraterna skal ifølge Aftonbladet hatt flere møter denne uka for å vurdere om de bør innføre en form for «krisetilstand» i landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna, statsminister Stefan Löfvens parti, vurderer å innføre en form for «krisetilstand» i Sverige.

Det melder den svenske avisa Aftonbladet.

Ifølge avisa skal partiets ledelse gjentatte ganger denne uka ha arrangert møter for å diskutere situasjonen Sverige befinner seg i nå.

• På onsdag ble trusselnivået i landet hevet, til i alt fire av fem på trusselskalaen.

• Den pågående flyktningekrisa som ifølge avisa bringer om lag 10 000 asylsøkere til Sverige i uka.

- Setter borgernes rettigheter til siden Med hele Europa på tå hev etter den brutale terroren som rammet Paris i forrige uke, har Socialdemokraterna derfor undersøkt muligheten for å innføre en form for krisetilstand.

Målet skal ifølge Aftonbladet være å gi myndighetene større handlingsrom.

- I en sånn situasjon settes en del av borgernes rettigheter til siden. Myndighetene får større muligheter til å avlytte og forhøre mennesker, selv om det ikke finnes konkret mistanke, sier en kilde til avisa.

- Man konstaterer at mer må gjøres for å få kontroll på situasjonen, sier en annen kilde til avisa.

Ingen krisebestemmelse Ifølge Aftonbladet finnes det ingen mulighet til å sette Sverige i unntakstilstand, slik man har gjort i Frankrike.

- Det finnes innen spesielle regler som øker statens handlingsrom ved kriser i fredstid, men det finnes bestemmelser i for eksempel regjeringsformen som man kan anvende uten at man utløser noen spesifikk krisetilstand, sier Jessica Appelgren ved Försvarshögskolan til avisa.

Venter opp til 360 000 I lengre tid har det hver eneste uke kommet om lag 10 000 asylsøkere til Sverige. Ifølge Migrationsverkets siste anslag, kan det komme så mange som 360 000 asylsøkere i løpet av 2015 og 2016.

Det minste anslaget er på 240 000 asylsøkere i løpet av de to åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer