Foto: REUTERS
Foto: REUTERSVis mer

Vurderer å kalle hjem ambassadører fra Israel

Storbritannia og Frankrike reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia og Frankrike vurderer for første gang å kalle hjem sine ambassadører fra Israel, i protest mot at landet fortsetter utvidelsen av de ulovlige bosetningene på Vestbredden.

- Denne gangen blir det ikke bare bli en fordømmelse, det vil bli snakk om handling, sier en europeisk diplomat til avisen Haaretz.

Storbritannia og Frankrike har alt protestert mot den israelske høyreregjeringens varslede utvidelse av bosetningene, og det samme har USA, EU og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Rasende briter Statsminister Benjamin Netanyahu varslet fredag at det vil bli bygd 3.000 nye boenheter i de okkuperte områdene, mellom Øst-Jerusalem og bosetningen Maale Adumim.

- London er rasende, sier en diplomat til den israelske avisen.

Israelernes beslutning var et svar på at palestinerne gikk til FNs hovedforsamling, der et overveldende flertall stemte for å innvilge dem status som observatørstat.

Ifølge europeiske diplomater samordner britene og franskmennene nå sine aksjoner mot Israel, og det er alt diskutert å hente ambassadørene hjem for konsultasjoner. Ingen av de to landene har noensinne tidligere gått til et slikt skritt mot Israel.

Varsler nye straffetiltak Kilder ved Netanyahus kontor lover på sin side nye straffetiltak mot palestinerne etter FN-utspillet.

- Palestinerne vil snart innse at de gjorde feil ved å gå til ensidige steg i strid med avtalene med Israel, sier en kilde til Haaretz.

Israel holder også tilbake drøyt 680 millioner kroner i skatteinntekter for palestinerne, til protester fra omverdenen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton var blant dem som på forhånd advarte Israel mot å gjøre dette, men til ingen nytte.

- Vi har hele tiden sagt at vi vil reagere på en ny status i FN for Palestina. Jeg har ingen intensjoner om å utbetale pengene denne måneden, sier Israels finansminister Yuval Steinitz.

FN-kritikk FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at den varslede utvidelsen av bosetningene blir drepende for fredsprosessen.

- Det var med stor bekymring og skuffelse at generalsekretæren ble kjent med Israels kunngjøring om 3.000 boenheter i bosetningene i Øst-Jerusalem og andre deler av Vestbredden, heter det i en uttalelse fra Ban Ki-moon.

- Dette inkluderer bygging i det såkalte E1-området, noe som kan føre til at Jerusalem helt blir avskåret fra resten av Vestbredden.

- Bosetninger er ulovlige i henhold til folkeretten og dersom E1 bosetningen blir bygd, vil det innebære et nesten drepende slag for de gjenværende mulighetene for å sikre en tostatsløsning, heter det videre.

Ulovlig - All bygging av bosetninger er ulovlig i henhold til folkeretten og er til hinder for fred. Jeg ber den israelske regjeringen om å vise engasjement for nye forhandlingene ved ikke å gjennomføre disse planene, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Statsminister Benjamin Netanyahu er imidlertid ikke til å rokke.

- Vi vil fortsette å bygge i Jerusalem og alle steder på kartet som er av strategisk interesse for Israel, fastholder han.

(NTB)