Vurderer å kalle inn Trump-barna til kongresshøring

Men Demokratene er redde for å framstå som de plager familien.

FAMILIEN: Donald Trump omringet av sønnen Eric Trump, datteren Ivanka Trump og eldstesønnen Donald jr. før en pressekonferanse i Trump Tower i 2017. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix
FAMILIEN: Donald Trump omringet av sønnen Eric Trump, datteren Ivanka Trump og eldstesønnen Donald jr. før en pressekonferanse i Trump Tower i 2017. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag vitnet Donald Trumps mangeårige fikser og advokat Michael Cohen i kontrollkomiteen i Representantenes hus.

Det var den første høringen knyttet til de ulike etterforskningene og granskningene av Trump-sfæren. Det kan komme flere. Cohen fortalte nemlig om flere forhold som kan utløse nye granskninger, blant annet påstandene om at Trump blåste opp inntektene og formuen sin overfor bankene og offentligheten, mens han underspilte det overfor skattemyndighetene.

Cohen sa også at han angret på at han løy til førstedame Melania Trump i forbindelse med utbetalingen til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Trump-familien kan bli tema i nye høringer.

COHEN: Cohen jobbet som advokat for Donald Trump i perioden 2006-2016. Onsdag skal han inn til den første av flere høringer med amerikanske myndigheter - og gleder seg til å fortelle hvem han mener Donald Trump egentlig er. Vis mer

Moskva-prosjektet

Demokratene, som nå har flertall i Representantenes hus og mulighet til å kalle inn til høringer, vurderer nemlig om de skal kalle inn Ivanka Trump og Donald Trump jr., for å grille dem om hva de vet om Trump Tower Moskva-prosjektet.

Cohen sa i høringen at begge de to Trump-barna var orientert om prosjektet som fortsatte mens Trump hadde startet presidentvalgkampen.

Debbie Wasserman Schultz (demokrat fra Florida) spurte Cohen om det er mulig at «hele familien ble kompromittert» i måneden som ledet opp til valget. Cohen svarte at det var mulig.

Sentrale demokrater vurderer nå om Trump jr. og Ivanka bør kalles inn til en ny høring, skriver Washington Post.

Samtidig mener flere demokrater at de må være forsiktige med å kalle inn medlemmer av Trump-familien for å unngå å bli beskyldt for å plage presidentens familie. Kongressmedlemmet Stephen F. Lynch sier til avisa at de ikke ønsker å gjøre det hvis de ikke føler at det er helt nødvendig.

- Vi er ikke ute etter å forårsake familieproblemer. Men hvis vi må få tak i informasjonen, så må vi det, sier Lynch til Washington Post.

Moskva-prosjektet var noe av det Michael Cohen løy om da han vitnet for Kongressen den første gangen han var innkalt.

Den gang hevdet Cohen at forsøket på å bygge et Trump-tårn i Moskva ble lagt på is i januar 2016, mens det ifølge Cohen rent faktisk ble diskutert helt fram til juni det året, omtrent på den tida da Trump ble utpekt til republikanernes presidentkandidat, skriver Washington Post.

Kongressen gransker mulige koblinger mellom Trump og valgkamporganisasjonen hans parallelt med Robert Muellers etterforskning.

Trump har på det sterkeste avvist enhver kobling mellom seg selv og sine selskaper og Russland, noe Cohen også oppga som grunnen til at han pyntet på sannheten da han forklarte seg for Senatet.

- Jeg løy for at det skulle samsvare med «individ 1»s politisk budskap og av lojalitet til «individ 1», sa Cohen da han erkjente seg skyldig i løgnen da tilståelsessaken hans gikk for retten.

Det er ikke bare i Moskva-prosjektet samrøre mellom Donald Trump og resten av familien hans vekker oppmerksomhet.

New York Times skriver fredag at presidenten beordret sin daværende stabssjef John Kelly om å sørge for å gi svigersønnen Jared Kushner sikkerhetsklarering.

Kushner fikk i februar 2018 nedgradert klareringen fra «Top Secret» til «Secret», og mistet da tilgang til en del sensitive dokumenter. John Kelly hadde mulighet til å omgjøre beslutningen.

- Jeg er ikke i tvil om at han vil ta den riktige beslutningen, sa Trump den gang ifølge Politico.

Svigersønnen fikk tilbake «Top Secret»-klareringen, på tross av advarsler fra CIA og daværende hvite hus-advokat Donald F. McGahn, skriver New York Times. Ifølge avisa er det uklart hva som førte til den opprinnelige nedgraderingen av Kushner, men skriver at det kan knyttes til utenlandske investeringer i Kushner-familiens eiendomsportefølje eller til kontakt Kushner hadde med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer