Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å kutte i de rikes pensjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik åpner for å kutte ut tilleggspensjoner til høytlønnede, for å gi en rausere grunnpensjon til alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed plasserer han seg midt i debatten om å ta fra de rike og gi til de fattige, som trolig vil få en sentral plass når Kristelig Folkeparti starter sitt landsmøte på Lillestrøm i dag.

I dette intervjuet med Dagbladet starter Bondevik debatten om hvordan pensjonene våre skal være i framtida.

Kan kjøpe privat

- Skal alle velferdsordninger gjelde alle, eller skal vi bruke noen av ressursene mer målrettet? spør statsministeren.

Tidligere denne uka tok KrFs parlamentariske leder, Jon Lilletun, til orde for å behovsprøve barnetrygden. Han mener det ikke er noen grunn for å gi barnetrygd til «rikinger». Bondevik vil heller «behovsprøve» pensjonen.

- Jeg er ikke sikker på at vi skal gjøre det med barnetrygden. Det er mer aktuelt å se på pensjonsordningene. Skal det offentlige være rause med tilleggspensjon? Eller bør vi heller sørge for å få en god grunnpensjon til alle? Så kan de som kan det, kjøpe sine egne private ordninger utover dette, spør Bondevik. Han vil vurdere å øke grunnpensjonen som alle nyter godt av, og heller kutte ut tilleggspensjoner. Men han understreker at han ikke har konkludert i denne debatten, og at dette må drøftes på grunnlag av Pensjonskommisjonens innstilling som kommer til høsten.

Penger til rikfolk?

Tilleggspensjonen fra Folketrygden kommer på toppen av grunnpensjonen. Den blir beregnet ut fra inntekten pensjonisten hadde da han eller hun var yrkesaktiv. Jo høyere inntekt, jo høyere tilleggspensjon, selv om det er et tak. Ifølge Rikstrygdeverket mottar 90 prosent av dagens alderspensjonister tilleggspensjon.

- Jeg vil se på om vi fortsatt skal bruke Folketrygden til å betale store tilleggspensjoner for rikfolk. Den debatten må vi ta. Vi har behov for mer penger til velferd. Dermed må vi også se på ordninger som treffer de som ikke trenger det, sier Bondevik.

- Jeg er en sterk tilhenger av at Folketrygden skal være for alle. Vi ønsker et samfunn med velferd for alle, ikke et samfunn der folk må trygle og be om hjelp, legger han til.

Bondevik håper at helgas landsmøte skal bli en vitamininnsprøytning for partiet. Han har notert alle de begredelige meningsmålingene for partiet i sin sjuende sans, og tror på endring.

Spenning med Høyre

- Det virker som om kurvene stiger. Målet før kommunevalget er å få ti prosent, som ved forrige lokalvalg, sier Bondevik.

Han mener at KrF har fått markert kjernesaker som gjør KrF-erne godt: familie, fattigdom, miljø og bioteknolog. At Høyre satser på «mer igjen for pengene», har han ingenting imot.

- Det er en spenning mellom Høyre og Kristelig Folkeparti, men det kan være en sunn spenning. Høyre oppfattes som å være opptatt av å holde orden på økonomien. KrF knyttes mer til velferd og omsorg. Sammen lærer vi av hverandre, sier Bondevik.

STARTER DEBATT: Statsminister Kjell Magne Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media