Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å likvidere Hamas-regjeringen

Hamas har gått for langt, mener israelske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det israelske presset mot den Hamas-ledede regjeringen øker, etter at Hamas i går besluttet å etablere en ny sikkerhetsstyrke med Jamal Abu Samhadana som leder.


Samhadana leder PRC (Popular Resistance Committees), et militant nettverk som betraktes som terrorister av Israel og USA.

I tillegg har Hamas nektet å ta avstand fra mandagens selvmordsaksjon i Tel Aviv. Minst ni personer ble drept og rundt 60 skadet i mandagens eksplosjon i en restaurant sør i Tel Aviv.

- Ingen immunitet

Utnevnelsen av Samhadana har ført til kraftige reaksjoner:

- Vi har mye uoppgjort med denne morderen. Han har ingen immunitet og vi må ta oss av saken før eller senere, uttaler det israelske regjeringsmedlemmet Zeev Boim, til israelsk radio, ifølge AP.

- Ikke bare Samhadana, men hele Hamas-regjeringen er nå legitime mål for likvidasjon. Ingen som driver med terror kan ha immunitet, selv om de er medlemmer av en Hamas-ledet regjering, sier Danny Yatom, parlamentsmedlem og tidligere Mossad-sjef, til samme kilde.

Ifølge tidsskriftet Foreign Policy har Israel stadig oftere brukt likvidasjon som strategi for å fjerne ledere for Hamas, Islamsk hellig krig, al Aqsa martyr-brigadene og andre ytterliggående grupper de siste fem årene. 

FRYKTET PRC-LEDER: Utnevnelsen av Jamal Abu Samhadana (i midten) som leder for en ny palestinsk  sikkerhetsstyrke, har ført til israelske trusler om å likvidere medlemmer av Hamas-regjeringen. Foto: Hatem Moussa/AP
FRYKTET PRC-LEDER: Utnevnelsen av Jamal Abu Samhadana (i midten) som leder for en ny palestinsk sikkerhetsstyrke, har ført til israelske trusler om å likvidere medlemmer av Hamas-regjeringen. Foto: Hatem Moussa/AP Vis mer

Amerikanerne reagerer

Også amerikanserne er kritiske til utnevnelsen av PRC-lederen

- Dette viser den sanne naturen og taktikken til denne regjeringen. USA vil fremdeles holde palestinerne ansvarlige for å stoppe terrorangrep, sier Sean McCormack, talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet, ifølge AP. PRC har tatt på seg ansvaret for flere rakettangrep mot Israel, og er mistenkt for å stå bak et dødelig angrep på en amerikansk konvoi.

Vurderer ny okkupasjon

- Hvis prisen vi må betale blir urimelig som følge av flere angrep, må vi vurdere alle skritt, inkludert en okkupasjon av Gaza. Det kan dreie seg om alt fra delvis til full okkupasjon, sier Yoav Galant, som er militærrådgiver for den israelske statsministeren, til avisen Maariv.

Også den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har motsatt seg utnevnelsen av Samhadana, som er nummer to på Israels liste over mest ettersøkte personer. Fredag la han ned veto mot utnevnelsen, og annullerte beslutningen om å opprette en ny sikkerhetsstyrke, melder AP.

DREPTE NI: Selvmordsaksjonen i Tel Aviv mandag drepte ni og såret 60 mennesker. Israel reagerer voldsomt på at Hamas-regjeringen ikke tar avstand fra aksjonen, og truer med å okkupere Gaza på nytt.
BOMBET GAZA: Den israelske hæren utførte flere raid i Gaza, etter selvmordsaksjonen i Tel Aviv mandag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling