Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å øke prisen på Rushdie

TEHERAN (NTB-AFP): En fundamentalistisk muslimsk gruppe vurderer igjen å øke prisen på forfatterens Salman Rushdies hode, ni år etter fatwaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier lederen for gruppen Khorder-15, ayatollah Hassan Sanei.

Khorder-15 økte «belønningen» til 2,5 millioner dollar (19 millioner kroner) på åtte-årsdagen for den religiøse drapsordren i fjor.

Fatwaen kan ikke trekkes tilbake, og må utføres. Det har Irans riksadvokat ayatollah Morteza Moghtadai sagt. Irans ledere står samlet bak fatwaen, hevdet Sanei i fundamentalist-avisen Jomhuri-Islami lørdag. Irans offisielle linje er at fatwaen ikke kan trekkes tilbake, men regimet skal heller ikke gjøre noe for å få den gjennomført.

Det var Iransk åndelige leder ayatollah Ruhollah Khomeini som fremsatte drapsordren mot Salman Rushdie i 1989. Rushdie ble anklaget for blasfemi i boken «Sataniske vers». Han lever i dekning og under streng bevoktning i Storbritannia.

Den britiske utenriksministeren Robin Cook anmodet i dag det iranske presteregimet om å annullere fatwaen. Storbritannia har formannskapet i EU, og det var EUs stemme Cook talte med.

- EU krever at Iran følger internasjonale regler, og oppfordrer iranske myndigheter til å samarbeide med EU for å finne en tilfredsstillende løsning når det gjelder Salman Rushdies sak, sa han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!