Vurderer å øke togbrannen

Brannvesenet vurderer å tenne en ny brann inne i den brennende tankvogna på Lillestrøm. Hensikten er å øke forbrenningen av gassen, og kanskje forkorte brannen en dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et svært dramatisk prosjekt brannvesenet skisserer: De vurderer å føre en slange gjennom en ventil i den brennende tankvogna. Hensikten er å tenne en ny brann inne i den allerede brennende tanken. Det vil da brenne på to punkter og vogna vil tømmes raskere for gass. Redningsledelsen anslår at det kan forkorte brannkrisen på Lillestrøm med ett døgn.

Venter på utstyr

Det trengs avansert utstyr for å gjennomføre det risikable prosjektet. Utstyret er allerede på vei fra Sverige.

- Vi har ikke tatt en endelig beslutning. Vi må vurdere hvilken risiko brannpersonellet kan bli utsatt for. Noen må fysisk plassere slangen på den brennende vogna, forklarte politimester Jørgen Høidahl på en pressekonferanse i dag.

Det vil bli tatt en beslutning i løpet av dagen. Eksperter fra Direktoratet for Brann- og Eksplosjonsvern og Norske Shell bistår i slukningsarbeidet.

Materialtretthet

Høy temperatur over lang tid vil føre til materialtretthet. Men nå hevder brannvesenet at de har kontroll med temperaturen på tankvogna som ikke har tatt fyr. Den står farlig nær den brennende tankvogna.

- Vi har målt temperaturen i den andre vogna. Temperaturen ligger nå under det vi anser som kritisk, sier brannsjef Arne Wold.

Nå skal temperaturen i den eksplosjonsfarlige vogna ligge på 35 grader på grunn av konstant avkjøling med vann. kritisk temperatur er 70 grader.

- Temperaturen har vært innenfor kritisk område. Det var derfor vi evakuerte, forklarte Wold.

Det skal være et nytt møte i redningsledelsen klokka 16.00. Men det er lite trolig at noen av de evakuerte får vende hjem.

Ingen plyndring

Enkelte evakuerte har vært redd for at folketomme gater og hus skal være en for stor fristelse for tyver. Til tross for at 2000-3000 mennesker er evakuert har politiet ikke fått meldinger om plyndringer eller lignende.