AMPERT:  Torpederingen av et krigsskip har skapt nye høyder i konfliktnivået mellom de koreanske statene. Bildet viser en sør-koreansk konservativ demonstrant som i går satte fyr på et banner som viser Nord-Koreas leder, Kim Jong-Il. Foto: Scanpix /Ajung Yeon-Je
AMPERT: Torpederingen av et krigsskip har skapt nye høyder i konfliktnivået mellom de koreanske statene. Bildet viser en sør-koreansk konservativ demonstrant som i går satte fyr på et banner som viser Nord-Koreas leder, Kim Jong-Il. Foto: Scanpix /Ajung Yeon-JeVis mer

Vurderer å oppgradere Nord-Korea til «erkefiende»

Sør-Korea diskuterer om nabolandet skal omtales som «cheon-jeok» eller «joo-jeok».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Situasjonen er stadig spent mellom de to landene, to måneder etter at Nord-Korea torpederte et Sør-Koreansk krigsskip.

Ifølge AFP vil Sør-Korea komme med represalier på grunn av torpederingen, mens en gruppe nord-koreanske avhoppere melder at Kim Jong-Il har beordret tropper og sivile organisasjoner til å holde seg i beredskap.

I den Sør-Koreanske hovedstaden diskuteres det også om begrepet «erkefiende» skal brukes i offentlige dokumenter som omtaler forholdet til naboen i nord. Det skriver The Financial Times.

Spent situasjon En multinasjonal etterforskning konkluderte nylig med at Nord-Korea torpederte et sør-koreansk krigsskip 26.mars. 46 besetningsmedlemmer ble drept. Hendelsen skapte stor sorg i Sør-Korea, og forsvarsministeriet vurdererer nå om nabolandet fortjener tilnavnet «joo-jeok», som betyr erkefiende.

Torpederingen av krigsskipet har blitt møtt med fordømmelse også fra USAs president Barack Obama, og på sin rundtur i Asia prøvde USAs utenriksminister Hillary Clinton å overtale kinesiske myndigheter til å bli med i isoleringen av det nord-koreanske regimet.

Regimet i Pyongyang har lenge hatt Kina som støttespiller, og hadde ikke kunnet overleve uten leveransene av blant annet matvarer og energi fra Kina. Men anonyme diplomatkilder i det amerikanske utenriksdepartementet mener dette vil endres.

Ny strategi En ny strategi for å isolere Nord-Korea kan være på trappene. Diplomater fra følget til USAs utenriksminister Hillary Clinton, som nylig besøkte Asia, arbeider med å involvere ASEAN, G20 og G8. Disse gruppene inkluderer verdens største økonomier.

- Du vil se at de (kinesiske myndighetene) sakte og forsiktig vil bevege seg i retning mot Sør-Korea, sier en amerikansk diplomat i Clintons følge til Reuters.

Den kinesiske statsministeren, Wen Jiabao, skal fredag besøke sør-koreanske statsledere i Seoul. Besøket kan bli begynnelsen på en slik endring av kinesiske myndigheters holdninger, mener diplomaten.