Vurderer å reise tilbake til Irak

Mulla Krekar vurderer å reise tilbake til sin gruppe i Nord-Irak. Men først må han samle tankene, og finne ut hva Norge vil gjøre med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært fjernt ifra, og ikke hørt noe fra min gruppe i Kurdistan på åtte måneder. Jeg må samle tankene mine, og finne ut hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke om jeg reiser dit, eller blir en stund i Norge. Først må jeg vente og se hva Norge gjør, og hvordan de behandler saken, sier mulla Krekar til Dagbladet.

I går fortsatte sirkuset rundt mullaen og hans norske advokat Brynjar Meling.

Rykter og kaos

Først meldte NRK at USA ville kreve Krekar utlevert, og at de ville protestere på at myndighetene ikke arresterte ham da han ankom Norge mandag. Siden har Utenriksdepartementet fått klare meldinger fra USA om at de verken vil ha Krekar utlevert, eller protestere på noe som helst.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) måtte ut og avvise rykter om at de ønsket å arrestere Krekar, men ble stoppet av førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

«PST vil presisere at det ikke var aktuelt å foreta pågripelse. Det er ikke riktig at det har foreligget noen uenighet mellom PST og Oslo statsadvokatembeter om dette spørsmålet,» heter det i en felles pressemelding fra PST og Oslo statsadvokatembeter.

Avslappet Krekar

I Nederland krangles det fortsatt så busta fyker over at noen trodde det var gjort avtaler med norske myndigheter om pågripelse av mulla Krekar ved ankomst Gardermoen. Ingen hadde gjort en slik avtale.

Hovedpersonen selv tok det hele med knusende ro da Dagbladet møtte ham i NRK-huset i går kveld.

- Det er det samme for meg hva de vil. Jeg kan gjerne gå til den amerikanske ambassaden i dag og si: «Her er jeg, mulla Krekar», sier han.

Trygghet i Norge

- Nå krangler de i Nederland etter at de sendte meg hit. Jeg håper ikke vi får den samme krangelen her i Norge.

- I de ti åra jeg har bodd her, har jeg fått en rekke ting jeg ikke kunne finne i Irak, Iran, eller andre arabiske land. Jeg fikk trygghet for meg og min familie. Mine barn har fått gå på skole, og vi har økonomisk trygghet.

- Vi fant friheten her, i et kristent land. Det har gitt meg stor respekt, sier han.

Han mener terrorbeskyldningene mot ham er grunnløse, og viser til at Qvigstad ikke fant grunnlag til arrestasjon.

- Det er tre ting som er årsak til alt bråket, mener en engasjert mulla Krekar:

Nemlig min tro, min politikk, og at jeg har hatt våpen i min hånd. Våpen for å beskytte meg i en skog av våpen, slik det er i Irak og Kurdistan, sier han.

SIRKUS KREKAR: Mulla Krekar og advokat Brynjar Meling fikk melding om at USA ikke ønsker ham utlevert. Nå vil han samle tankene og vurdere om han skal reise til Nord-Irak.