Vurderer å sende fly mot Kadhafi

Obama i hastemøter om Libya

PLANLEGGER: USAs president Barack Obama vurderer å ta i bruk amerikanske fly mot Libya. Her fra en pressekonferanse i går før avstemningen i sikkerhetsrådet. Foto: AP Photo
PLANLEGGER: USAs president Barack Obama vurderer å ta i bruk amerikanske fly mot Libya. Her fra en pressekonferanse i går før avstemningen i sikkerhetsrådet. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Rett etter vedtaket i Sikkerhetsrådet i går, gikk USAs president, Barack Obama, i møte med sitt Nasjonale sikkerhetsråd for å finne ut hvilke alternativer han har, melder New York Times.

Enige Deretter snakket han i natt med Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy på telefon om de neste skrittene mot Libya og Kadhafi. Vedtaket åpner for å ta i bruk alle nødvendige virkemidler for å stanse Kadhafis angrep på egne innbyggere.

Ifølge Det hvite hus ble de tre enige om at «volden mot sivile i Libya må stanses».

Det er foreløpig uklart hvordan USA planlegger å delta utover å gi sin støtte, men det kan være aktuelt for USA å sende fly. Obama har i dag brukt tid på å finne ut av hvordan USA skal håndtere situasjonen, og det er ventet at han kommer med en uttalelse om saken seinere i dag.

Vil ha med Midt-Østen Både Storbritannia og Frankrike har varslet at de er klare for å ta i bruk militære virkemidler.

Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig hvordan USA vil bidra i operasjonen, men de tre lederne ble enige om en nøye koordinert operasjon hvor også arabiske land skal ha en sentral rolle. For USA er det avgjørende at arabiske land deltar i operasjonen.

- Det første operative avsnittet i Sikkerhetsrådets resolusjon er å kreve en øyeblikkelig våpenhvile og en slutt på volden. Det ande er et krav om respekt for rettighetene til folket i Libya, og vi er veldig opptatt av at dette skal gjennomføres, sier USAs FN-ambassadør Susan Rice i en kommentar.

Var skeptisk USA har i lengre tid vært svært skeptiske til militær intervensjon i Libya. De har fryktet at det skal oppfattes som om de invaderer nok et land i regionen etter den svært omstridte invasjonen av Irak.

Men fram mot vedtaket i FNs sikkerhetsråd, skiftet politikerne i Washington gradvis standpunkt. Et avgjørende punkt var at Den arabiske liga, hvor Libya selv tidligere var medlem, lørdag gikk inn for en flyforbudssone over Libya. Dermed var ikke kravet om militærbruk bare noe som USA og Vesten gikk inn for.

Til slutt gikk Obama-administrasjonen inn for Sikkerhetsrådets resolusjon som ble foreslått av Storbritannia, Frankrike og Libanon med full tyngde. Fram til da hadde Obama blitt sterkt kritisert for å virke ubesluttsom og lite villig til å ta ansvar, skriver flere amerikanske medier.

Obamas republikanske forsvarsminister, Robert Gates, er blant dem som har vært lite begeistret for tanken på å engasjere seg militært i Libya, men han skal ha blitt overbevist av at resolusjonen i Sikkerhetsrådet innebar et videre mandat enn bare en flyforbudssone.

Støtte i Washington Fram mot den historiske beslutningen i FN i går, har Obama-administrasjonen vært svært avventende. Dels fordi svært få amerikanere har ønsket en ny krig på toppen av krigene i Irak og Afghanistan, og dels av frykt for å strekke sine militære styrker for langt.

Særlig blant mange demokrater har det vært sterk motstand mot å blande seg inn i et nytt land i regionen, men i går kveld kom et tydelig skift blant demokratene.

Både demokraten John Kerry, den tidligere demokraten, nå uavhengige Joe Lieberman og republikaneren John McCain var positive til Sikkerhetsrådets vedtak.

- Med Gadhafis styrker på vei mot Benghazi må vi sammen  med våre venner i Den arabiske liga og i Nato arbeide for å håndheve resolusjonen og snu trenden før det er for seint, sa de i en felles uttalelse.

Samtidig var Kerry frustrert over at det hadde tatt så lang tid å bli enige i FN.

- Jeg liker ikke at vi har tapt tid. Det har begrenset valgene og fjernet alternativer, sa Kerry til journalister i Washington.