Vurderer å sette inn fly og helikopter i Berserk-søket

Været er blitt noe bedre, og redningsmannskaper vurderer å aksjonere allerede i dag.

ERFAREN: Jarle Andhøy har seilt siden han var 18. Det er ikke kjent om han var om bord på Berserk da nødpeilesenderen ble utløst, eller om han hadde gått i land. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ERFAREN: Jarle Andhøy har seilt siden han var 18. Det er ikke kjent om han var om bord på Berserk da nødpeilesenderen ble utløst, eller om han hadde gått i land. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det opplyser redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet ved 0815-tida.

- Det finnes indikasjoner på at været blir bedre. Det kan være aktuelt for innsats i området, i regi av new zealandske myndigheter, sier Aadde.

- Det kan være aktuelt med fly- og helikopterinnsats i løpet av dagen i dag, sier redningslederen.

Han opplyser at det finnes indikasjoner på at været blir bedre.

- Men jeg tør ikke å gå detaljert inn i dette, sier Aadde.

Mottok nødsignal Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk alarmmelding fra skipets nødpeilesender klokka 0522 tirsdag morgen, og har prøvd å få kontakt med båten siden, uten hell.

Også signalet fra nødpeileren er blitt borte, får Dagbladet opplyst fra lokale redningsmyndigheter.

HMNZS Wellington fra den new zealandske marinen var involvert i søket, men ble tatt av grunnet værforholdene. Sea Shepherd-skuta Steve Irwin satt inn i søket, sammen med russiske Professor Kromov.

- HMNZS Wellington måtte returnere for påfyll av forsyninger. Ellers er det ingenting nytt, sa talsmann Nick Churchhouse ved Maritime New Zealand, som koordinerer søket, til Dagbladet ved 0755-tida.

- Gikk i land Nødmeldinga ble sendt fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis.

Av mannskapet på fem personer, skal tre ha vært ombord i båten da nødmeldingen ble sendt.

- Mannskapet består av fire nordmenn og en sørafrikaner, så vidt vi vet, opplyste redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet i natt.

Kaptein Jarle Andhøy (34) er en kjent eventyrer, seiler og eventyrreisende, som ifølge sin hjemmeside har seilt siden han var 18.

Erfaren Ifølge Berserks hjemmeside skulle mot Sydpolen for å «gjenerobre Sydpolen 100 år etter Roald Amundsen i 2011. Ekspedisjonen startet høsten 09 fra toppen av jorda og fullføres i bånn med et Berserkmannskap bestående av «Pizzagenerasjonen». Berserkgjengen skal forsøke og gå i fotsporene til «Gutta som bygget landet» - krigsseilere, hvalfangere og polfarere som vokste opp i en røffere hverdag fjernt fra velferdslivet i Norge idag.»

Skipet er fra tidligere kjent blant annet fra NRK TV.

To mann hadde gått av på Antarktis, bekrefter Nick Christchurch.

- Men vi kjenner ikke til hvem som fortsatt er om bord på båten, og hvem som gikk i land, sier han. Det har ikke vært mulig å oppnå kontakt med noen av de fem.

Det var ekstreme værforhold i området med orkan i opptil 80 knops styrke (40 meter/sekund, red.anm.), veldig tung sjø, og dårlig sikt opptil 3000 fot.