Vurderer å sette Politi- reserven i beredskap

Skal ha blitt tatt i bruk sist under OL på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse ved Sentrum politistasjon i dag sa politidirektør Odd Reidar Humlegård at det kan bli aktuelt å sette Politireserven på en høyere beredskap.

Politireserven består av 800 menn og kvinner som rekrutteres fra det sentrale Østlandet, og hentes fra den militære førstegangstjenesten og er et alternativ til plikttjenesten i Heimevernet eller Sivilforsvaret.

- Det er under vurdering i disse dager, så det er en mulighet vi har, sier beredskapssjef Kaare Songstad til Dagbladet.

- Politireserven er en trent styrke som kalles ut, kles opp og brukes til enklere politioppgaver som for eksempel vakthold, sier han.

Lite brukt Politireserven er blitt lite brukt i nyere tid, og ifølge pressekontakta ved Politidirektoratet ble styrken sist brukt på Lillehammer under OL i 1994.

- Det er høyst usedvanlig at politireserver blir benyttet, det skal mye til for at det skjer i fredstid.

Ingen ble innkalt 22. juli 2011 selv om Politidirektoratet ga tillatelse til å benytte styrken.

I henhold til vedtektene kan mannskapene brukes ved militær mobilisering eller beredskap, for å avverge eller begrense ulykker og naturkatastrofer eller for å «opprettholde samfunnsorden når viktige allmenne interesser tilsier det».

På politiets nettsider står det at Politireservens hovedoppgaver er følgende:

• Objektvakthold
• Trafikktjeneste
• Ordenstjeneste
• Grensekontroll

Politireservene kjennetegnes ved at de har på seg sorte hylser med bokstavene PR i gult.

Vurderte nedleggelse For ti måneder siden, 25. september i fjor, ønsker Politidirektoratet å legge ned politiets reservestyrke for å spare penger.

Kaare Songstad bekreftet overfor Bergens Tidende den gang at de ønsket å legge ned Politireserven.

Et offentlig utvalg som gjennomgikk organiseringen av Sivilforsvaret, Heimevernet og Politireserven, foreslo å legge ned denne styrken. Oppgavene kan ivaretas bedre av andre, konkluderte utvalget.

- Vi støtter den vurderingen, og går inn for nedleggelse, sa Songstad i september.

Tviler på terroraksjon Direktør og terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige har jobbet med terrorisme i over 20 år med et spesielt fokus på ekstrem islamisme. Han sa til Dagbladet tidligere i dag at terrortrusselen vi opplever om dagen er alvorlig

- Dette er ikke informasjon som bare dukker opp i løpet av en natt. Det bygger jo på troverdig informasjon på at noen har reist fra Syria med mål om å gjennomføre terror i Norge, sier Ranstorp. 

Han er likevel ikke sikker på at en terroraksjon vil finne sted, etter den økte beredskapen i landet.  

- Man skal aldri si aldri, men jeg tror ikke det vil skje noe. Det vil være veldig vanskelig å gjøre noe nå med alt oppstyret, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer