DAGEN DERPÅ: Trond Ali Linstad har fått både trusselmeldinger og støtteerklæringer etter at utdelingen av Kongens fortjenstmedalje ble utsatt av Slottet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DAGEN DERPÅ: Trond Ali Linstad har fått både trusselmeldinger og støtteerklæringer etter at utdelingen av Kongens fortjenstmedalje ble utsatt av Slottet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vurderer å si fra seg medaljen

Men bare hvis Kongen ber ham om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har blåst litt rundt øra de siste dagene, men samtidig setter jeg pris på å få snakke om viktige temaer, sier Trond Ali Linstad.

Dagbladet møter den radikale muslimen i kontorlokalene til stiftelsen Urtehagen på Grønland i går ettermiddag. Den verste mediestormen har lagt seg etter at Slottet utsatte den planlagte utdelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv - i siste liten. Finstasen er lagt vekk, og han medgir at han er litt sliten.

Men selv om Linstad har fått kjenne på medaljens bakside, er han stort sett fornøyd.

Trusler og støtte - Det tikker inn noen meldinger på nettet. Noen er veldig støttende, og gjør meg veldig glad. Så er det noen som sier at «du, din forræder, vi skal ta deg, bare vent du din jævel». Sånt sletter jeg ganske fort, jeg bryr meg ikke så mye om det egentlig, sier han.

- Jeg blir stoppet av folk på gata også, som sier at de støtter meg, og det er veldig hyggelig. Samlet sett synes jeg dette er en god situasjon.

Linstad har vært omstridt gjennom flere år. Den tidligere AKP-eren fordømmer homofili, har støttet Irans leder ayatolla Khomeini og står bak en artikkel kalt «Vær kritisk til jøder».

Det at en mann med slike meninger blir tildelt Fortjenstmedaljen, har satt sinnet i kok hos alt fra menneskerettighetsforkjempere til sentrale politikere. Hederen skyldes hans årelange innsats for de sosiale forholdene på indre Oslo øst, men etter en statuttendring i mars har Kongen nå mulighet til å gå tilbake på dette. Linstad skal møte representanter for Slottet på mandag.

Vil lytte til Kongen - Hans Majestet Kongen er helt suveren i dette spørsmålet. I utgangspunktet har han bestemt seg for å tildele denne medaljen, og jeg er faktisk tildelt medaljen ved et vedtak for over en måned siden. Men han har rett til å ombestemme seg, og hvis han finner at det er grunn til å omgjøre dette, er det klart vi respekterer det, sier han.

- Vurderer du selv å si fra deg medaljen?

- Hvis Kongen sier det, er det helt åpenbart at jeg vil gjøre det. Men gi den tilbake ut fra kritikken som har kommet, det er uholdbart selvfølgelig.

- Så bare hvis han spør deg?

- Kongen er suveren i dette spørsmålet, og bare han.

- Homofili et avvik Linstad mener det positive med debatten de siste dagene er muligheten til å diskutere forskjellen mellom anti-semittisme og anti-sionisme i det offentlige rom. Selv holder han fast ved at han befinner seg i sistnevnte kategori, på tross av at mange mener det motsatte på grunn av hans kontroversielle uttalelser om jøder.

I tillegg har Linstads uttalelser om homofili vakt reaksjoner.

- Mener du fortsatt at homofili er et avvik?

- Dette er en ny diskusjon, som vi får ta ved en annen anledning. Jeg er med på at vi kan diskutere litt av de tilsideliggende spørsmålene, men hovedfokus mener jeg bør være på at det er tildelt en fortjenstmedalje her på Grønland, for spennende kulturelt og sosialt arbeid.