Trine Frantzen:

Vurderer å skanne kirkegård på jakt etter Trine Frantzen

Helt nye vitner er avhørt i den nesten 15 år gamle saken. Nå vurderer politiet en rekke etterforskningsskritt for å oppklare hva som skjedde med Trine Frantzen.

BORTE: Trine Frantzen forsvant da hun var 32 år gammel. Hun har aldri blitt funnet. Foto: Privat
BORTE: Trine Frantzen forsvant da hun var 32 år gammel. Hun har aldri blitt funnet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten 15 år etter at Trine Frantzen forsvant, har politiet fremdeles ingen svar på hva som skjedde med henne. 32-åringens forsvinning er en av Norges største krimgåter.

Kvinnen fra Os forsvant natt til 7. mai, etter å ha vært på fest sammen med flere venner i en leilighet i Bergen. Seks dager seinere ble hun meldt savnet. Tre måneder etter konkluderte politiet med at de kunne stå overfor et drap.

Noen gjerningsperson er likevel ikke sporet opp. Men i forbindelse med innspillingen av dokumentarserien «Insider» i 2018 kom det inn flere nye tips. Ett av dem gikk på at Frantzen skal ha blitt drept med en såkalt judasdose - en overdose narkotika satt av andre - for så å bli dumpet i en annen persons grav.

Tipset har vært en katalysator og har satt ny fart i politiets arbeid.

Ser på kirkegård

- Vi har hatt saken til etterforskning siden mai, i forbindelse med nye tips og informasjon som kom inn i forbindelse med dokumentarserien. I løpet av det siste halvåret har vi gjennomført nye vitneavhør som har resultert i noen opplysninger vi jobber med. Avhørene har vært både av helt nye vitner og nye avhør av gamle vitner, forteller Tore Salvesen, politiinspektør ved seksjon for etterforskning av drap, grov vold og seksuallovbrudd i Bergen.

Det gjøres nå flere etterforskningsskritt, uten at Salvesen vil gå konkret inn på hvilke grep de tar. Han bekrefter derimot at de gjør konkrete vurderinger med tanke på tipset om at Frantzen skal ha blitt dumpet i en åpen grav etter sin død.

Trine Frantzen-saken

  • 32 år gamle Trine Frantzen ble meldt savnet 13. mai 2004.
  • I 2006 hevdet privatetterforsker Ola Thune i en TVNorge-dokumentar at Frantzen sannsynligvis ble drept.
  • I februar 2007 ble Frantzens ekssamboer og en annen mann pågrepet og siktet for drap. I juli 2008 henla Riksadvokaten saken.

Kilder: Bergens Tidende og NTB

Ifølge politiinspektøren brukes de tilgjengelige ressurser som man kan bruke på saken, og alle tips følges opp seriøst og grundig.

- Kirkegård-tipset har blitt organisert som et eget prosjekt i etterforskningen. Vi har ikke søkt på gravplassen ennå, men det kan godt være at vi skal dit og vurderer det fortløpende. Et slikt søk har både en juridisk og etisk side. Vi kan ikke fare over en hel gravplass for å være sikker på om den vi søker etter ligger der eller ikke, sier Salvesen til Dagbladet.

Kriminelle miljø

Han understreker at det finnes andre alternativer enn å åpne gravplasser på den aktuelle kirkegården. Blant annet nevner Salves skanning - en metode som arkeologer kan bruke før de starter en utgraving. Men uavhengig av om det er snakk om skanning eller åpning av graver, vil politiet varsle pårørende om arbeidet før det eventuelt starter.

KRIM-DOKUMENTAR: I nærmere to år jobbet «Insider»-programleder Atle Evang Reinton med å finne svar på hva som skjedde med Trine Frantzen. Video: NovemberfilmVis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Vi vil informere pårørende uansett hvilke etterforskningsskritt vi vil foreta oss i slike tilfeller, sier Salvesen og legger til:

- Vår hovedoppgave er å finne ut hva som skjedde med Trine og oppklare hvor hun er, sånn at man kan få lagt henne i en grav og gi de pårørende svar. I neste rekke er målet vårt å finne ut om det har skjedd noe straffbart og få tatt dem som eventuelt har gjort det. Foreløpig har vi ingen bastante konklusjoner med tanke på mistenkte, men vi gjennomfører blant annet avhør i det kriminelle miljøet for å komme videre i etterforskningen.

- Svært sannsynlig

Parallelt med de nye etterforskningsskrittene har politiet nylig hatt møte med familien til Frantzen for å fortelle hva som blir gjort. Salvesen forteller at det er viktig for politiet å holde dem orientert med arbeidet som nå utføres.

Frantzens søster Mona Chiristin Sørensen sier til Dagbladet at de er inneforstått med at etterforskningen tar tid. Likevel er det enkelte tips de ønsker at det jobbes raskere med enn andre.

- Vi ønsker at tipset om kirkegården prioriteres. Jeg har selv fulgt den ruta tipset går ut på, bort til kirkegården. Det virker både svært sannsynlig og gjennomførbart, sier Sørensen.

Selv om det jobbes med etterforskningsskritt fra politiets side, kjenner hun fremdeles på følelsen av å stange hodet i veggen. Mye har forandrer seg på nesten 15 års ventetid.

- Vi føler jo at familien selv har jobbet med dette og presset på i 15 år. Selv føler jeg ikke at jeg er Mona lenger. Man glemmer seg selv oppi det hele, sier Sørensen som selv jobber med en bok om søsterens liv.

- Jeg håper å få gitt ut denne i løpet av høsten. Det blir en bok om Trines liv før og etter at hun forsvant. Jeg vil fortelle historien om rusmiljøet hun rotet seg borti og hvor farlig det faktisk er å havne i et slikt miljø, forteller Sørensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer