Vurderer å skjære seg inn i bygget

To røykdykkere tok seg inn mot brannen i boligblokka i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet.no): - Formålet med dykket var å se på hvilke muligheter vi har for å skjære hull i bygget og komme oss helt inn til brannen for eventuelt å stoppe den, sier brannsjef Geir Thorsen  i Ålesund brannvesen.

Operasjonen tok bare et par minutter.

- Vi har også målt gassen der inne. Vi vurderer å øke vannmengden slik at brannen øker og den slukker raskere av seg selv, sier Thorsen.

Det er fortsatt helt umulig å si hvor lenge propantanken vil brenne. Med på laget i dag var også en gassekspert fra Statoil som har kommet til Ålesund i dag.

- Vi har kompetanse og erfaring med dette. Og når vi ble forespurt om å komme hit, så stilte vi selvsagt opp etter det tragiske som har skjedd, sier Kjell Hartvigsen i Statoil.

De sammenligner brannen som stadig holder på i blokka med brannen i Lillestrøm for noen år siden. 

Langsiktig evakueringsplan

Mens  eksperter på gass og branner gjør nye undersøkelser og beregninger i dag om hvor lenge propanbrannen i den sammenraste boligblokka kan vare, lager Ålesund kommune nå en langsiktig plan for evakuering av de over 400 innbyggerne som har måttet forlate sine hjem.

TOK SEG INN: To røykdykkere fra Ålesund brannvesen tok seg i formmiddag inn i bygget og mot brannen for å se på muligheten for å slukke den tidligere enn antatt. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TOK SEG INN: To røykdykkere fra Ålesund brannvesen tok seg i formmiddag inn i bygget og mot brannen for å se på muligheten for å slukke den tidligere enn antatt. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

-Den kommunale beredskapsgruppa kommer sammen i formiddag for å finne boalternativer hvis evakueringen kommer til å vare i flere dager. Det er alle forberedt på.

-Samtidig er det ikke like enkelt for hele familier å bli boende på gjesterommet hos venner og kjente eller små hotellrom, sier informasjonsmedarbeider Janne Brit Aasen i Ålesund kommune til Dagbladet.no.

I morgen kommer dronning Sonja til Ålesund for å delta i sørgegudstjenesten i Voldsdalen kirke kl. 16.

442 er evakuert

I formiddag hadde 442 ålesundere registrert seg som «hjemløse». Kommunen har skaffet innkvartering til alle som ikke bor privat.

Propan fra tanken i Fjelltunvegen 31 brenner fortsatt - en situasjon brannledelsen regner som stabil og betryggende i forhold til eksplosjonsfare. En gassekspert fra StatoilHydro har i dag forsterket teamet som skal finne ut hvor lenge brannen kommer til å vare.

- Vi har kalkulert med at det kan brenne i seks-sju dager sier brannmester Svein Dalen i Ålesund til Aftenposten.no.

Det eneste sikre om gassbrannen, er at propanen ikke hadde brent ferdig på seks-åtte timer, etter de første optimistiske anslagene.

BRENNER FORTSATT:  I formiddag er det fortsatt røyk og flammer fra propangassen ui Fjelltunvegen 31. Eksperter jobber for å finne ut hvor lenge brannen vil vare. Foto: Sara Johannessen, Scanpix.
BRENNER FORTSATT: I formiddag er det fortsatt røyk og flammer fra propangassen ui Fjelltunvegen 31. Eksperter jobber for å finne ut hvor lenge brannen vil vare. Foto: Sara Johannessen, Scanpix. Vis mer

Hjelper folk hjem

Politiet i samarbeid med Sivilforsvaret og Røde Kors har døgnvakt rundt et område 500 meter fra de evakuerte boligene i nabolaget til katastrofeblokka.

Det første døgnet gikk politiet inn i boligene på anvisning fra de evakuerte beboerne for å mate kjæledyr og hente for eksempel medisiner.

Fra i dag lager politiet en plan der beboere selv kan bli med inn i husene for å hente ut katter, medisiner og nødvendige småting til livsopphold.

- Når evakueringen ser ut til å bli langvarig, må eierne få dyrene ut, sier politiets informasjonsansvarlige Marianne Frøland til Dagbladet.no.

Politiet holder strengt vakthold av sikkerhetshensyn både for folk og de forlatte boligene.

- Så langt har det ikke vært noen innbruddsforsøk i de tomme husene, sier operasjonsleder Magne Tjennøy i Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.no.

Vurderer å skjære seg inn i bygget

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer