Vurderer å skjerpe sikkerheten for andre mottak etter asylbrannen

Politiet i Hallingdal har bedt om bistand fra Kripos for å etterforske brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har ingen grunn til å tro at brannen i Hemsedal statlige mottak i natt er påtent, men kan ikke utelukke det. De har nå bedt om teknisk bistand fra Kripos, melder Aftenposten.

- Vi har mange gode tekniske etterforskere her i distriktet, men det er alltid fint at et ekstra sett øyne ser på saken, sier lensmann Inger Lill Lanes.

I tillegg vil de skjerpe sikkerheten på de tre andre mottakene i bygda. Det kom fram på en pressekonferanse i 09.30-tiden onsdag.

-  Vi har ikke ressurser til å gjøre det alene, men vil prøve å samarbeide med brannvesen og mottaksledelse om for eksempel brannvakter, forklarer Lanes, som er regionlensmann i Hallingdalen til Dagbladet.

Sverige har denne høsten blitt herjet av flere branner i asylmottak, som har vist seg å være påtent. Det tar politiet med seg i etterforskningen av Hemsedal-brannen.

- Det må vi såklart gjøre, men vi har ingen indikasjoner på noe i den retning så langt, sier hun.

Andre sikkerhetstiltak er foreløpig ikke diskutert, og hun mener at også UDI bør inn i bildet for å si noe om sikkerheten.

Fornøyd På pressekonferansen onsdag var nødetatene representert sammen med et knippe kommuneansatte. De konkluderte med at de hadde gjort en god jobb med evakueringen. Nå vil politiet etterforske saken videre utover dagen.

ASYLBRANNER Lensmann Inger Lill Lanes hadde de påsatte brannene ved svenske asylmotak friskt i minne, da brannalarmen gikk på Hemsedal statlige mottak i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ASYLBRANNER Lensmann Inger Lill Lanes hadde de påsatte brannene ved svenske asylmotak friskt i minne, da brannalarmen gikk på Hemsedal statlige mottak i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Blant annet vil vi gjøre taktisk etterforskning, vi vil sjekke elektroniske spor, og etter hvert vil det også gjøres tekniske undersøkelser, forklarte Lanes.

Reddet ut Det var cirka klokken halv to i natt at politiet først fikk melding om brannen på Hemsedal statlige asylmottak på Tuv i Hemsedal. Alle de 162 beboerne ble reddet ut, og er nå innkvartert på forskjellige plasser i bygda.   

Det er kun kjøkken- og administrasjonsdelen av mottaket som er ødelagt av brannen. Fløya hvor asylsøkerne bor, står helt uskadd - mye på grunn av godt arbeid fra brannvesenet og en skillevegg som har stanset flammene fra å spre seg.

Mottaket som brant i natt, har vært i drift i seks år, og drives av VAM AS. I tillegg har kommunen fått tre nye mottak i forbindelse med flyktningkrisen i høst. Det har gjort at den lille fjellkommunen med omtrent 2400 fastboende nå har cirka 600 flyktninger bosatt i kommunen.

MYE MANNSKAP: Nødetatene rykket ut med store styrker da meldingen om at asylmottaket sto i full brann tikket inn klokken 0145 i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MYE MANNSKAP: Nødetatene rykket ut med store styrker da meldingen om at asylmottaket sto i full brann tikket inn klokken 0145 i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer