Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å skrote kirkeasyl: - Oppsiktsvekkende at regjeringen ser seg tjent med å opptre så brutalt

Skarpe reaksjoner.

I KIRKEASYL: Kirken i Kirkenes hvor tre asylsøkeren nå holder tilflukt, ligger kun et steinkast unna politistasjonen i Kirkenes sentrum.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
I KIRKEASYL: Kirken i Kirkenes hvor tre asylsøkeren nå holder tilflukt, ligger kun et steinkast unna politistasjonen i Kirkenes sentrum. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både regjeringens samarbeidspartier og Kirken reager skarpt på at regjeringen vurderer å endre en 23 år gammel instruks og gi politiet lov til å hente ut kirkeasylanter med makt.

Regjeringen overreagerer, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Kirkeasyl er ingen god ordning for dem det gjelder, men det er en stor overreaksjon av regjeringen å true med å fjerne ordningen. Det er historiske argumenter for at et hellig sted ikke skal oppleve maktbruk, sier Hareide til NTB.

- Undergraver asylsystemet Lørdag ble det kjent at regjeringen vurdere å endre en instruks fra 1993 som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre Kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

Bakgrunnen er at flere av asylsøkerne som har kommet over Storskog har søkt tilflukt i kirker i Finnmark for å unngå å bli tvangsreturnert til Russland.

- Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Han mener det faktum at ordningen har eksistert i 23 år, ikke er noe argument.

- Jeg kan ikke svare på hvorfor tidligere regjeringer har akseptert noe sånt. Man skal ikke kunne gå i kirkeasyl for å unngå å bli returnert, fastslår Kallmyr.

Direktør i Kirkerådet Jens-Petter Johnsen sier til Vårt Land at en opphevelse av kirkeasylet vil være «et oppsiktsvekkende brudd på en meget historisk lang nasjonal og internasjonal tradisjon».

11 i kirkeasyl Til nå har elleve personer søkt kirkeasyl i Finnmark — åtte i Hammerfest og tre i Kirkenes.

Blant dem er tre asylsøkere, to menn og en gravid kvinne, som rømte fra Ankomstsenter Finnmark torsdag. I tillegg har to syriske familier sittet i kirkeasyl i Hammerfest siden midten av desember.

Politimester Ellen Kathrine Hætta i Finnmark politidistrikt sier at politiet foreløpig ikke vil aksjonere mot kirkeasylantene.

- Vi ønsker ikke å aksjonene mot disse lørdag, fordi vi ikke anser kirkeasylantene som et stort problem. Men hvis situasjonen endrer seg, og det kommer flere asylsøkere til kirken, så vil vi vurdere å aksjonere, sier Hætta til NTB.

- La kirkeasylet bestå Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme mener hele saken er oppsiktsvekkende. Han advarer regjeringen om mulige internasjonale reaksjoner dersom instruksen fjernes.

- Det er jo oppsiktsvekkende at regjeringen ser seg tjent med å opptre så brutalt. Og at det er regimer som vi vanligvis ikke liker å sammenlignes oss med, som forholder seg slik til kirkerom, sier Sommerfeldt til NTB.

Venstre-veteran Odd Einar Dørum forsvarer retten til å gå i kirkeasyl. Han reagerer skarpt på at regjeringen åpner for å skrote ordningen.

- Dette er en sak for menighetene, ikke myndighetene. Kirkerommet er hellig, sier Dørum til NTB.

Opp til Kirken Ifølge statssekretær Kallmyr må Kirken nå gå i dialog med politiet om hvordan saken skal løses.

— Det er opp til Kirken å forvalte denne situasjonen på en god måte. Hvis de går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det ikke sikkert at politiet trenger å bruke makt i det hele tatt, sier han.

1. desember i fjor var det for første gang på 22 år ikke en eneste person i kirkeasyl i Norge. 16 dager senere søkte de to syriske familiene tilflukt i Rypefjord kirke i Hammerfest.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media