Vurderer å stanse saken

Uten noen form for kontroll, hadde mulla Krekar onsdag et timelangt møte med sin familie i fengselet. Økokrim vurderer å stanse hele saken hvis Krekar får anledning til å påvirke vitnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I påvente av Borgarting lagmannsretts behandling av Økokrims begjæring om fengsling av Krekar sitter han arrestert med brev- og besøkskontroll. Førstestatsadvokat Erling Grimstad begrunnet dette med frykt for at Krekar kan påvirke vitnene i saken mot ham, dersom han ikke sitter innesperret med brev- og besøkskontroll.

Hemmelige dokumenter

Til tross for dette fikk mulla Krekars kone Rokosh onsdag besøke sin mann i fengselet. I en time snakket de to sammen på kurdisk uten noen form for kontroll. Krekar fikk også anledning til å ringe sin familie.

Besøket skjedde på et tidspunkt da Krekar var fullt ut informert om de nye vitnene i drapssaken mot han. Hans advokat Brynjar Meling fikk de nye til da hemmelige dokumentene, onsdag morgen.

- Dette slår beina under Økokrims begjæring om å varetektsfengsle min klient ut fra faren for bevisforspillelse, sier Meling.

Saken rakner

Førstestatsadvokat Erling Grimstad var i går kveld ikke kjent med besøket.

- Jeg har ikke hørt om dette konkret. Når vi har bedt om brev- og besøkskontroll, skyldes det behovet for å hindre mulla Krekar i å påvirke vitnene i saken. Brev- og besøkskontroll er etter vårt syn avgjørende for den videre etterforskningen, sier Grimstad.

Vitnene han viser til, er medlemmer av Ansar al-Islam som sitter fengslet i Nord-Irak. De skal knytte Krekar til selvmordsaksjoner der våren 2002.

Grimstad sier det «ikke er usannsynlig» at hele saken stopper opp dersom Økokrim ikke får medhold i lagmannsretten om varetektsfengsling av Krekar.

Mandag denne uka fikk ikke Økokrim medhold i Oslo tingrett, men denne kjennelsen ble anket umiddelbart og dommeren sa ja til fortsatt varetekt av Krekar inntil lagmannsretten har tatt stilling til saken.

Videoavhør

Grimstad sier de videre skrittene i etterforskningen etter planen skulle være rettslige avhør av vitnene i Nord-Irak over videotelefon. Her skulle Brynjar Meling få stille sine spørsmål.

Avhørene Grimstad og hans etterforskere gjennomførte i Nord-Irak i fjor høst, holder ikke som vitneprov i en norsk rett fordi Krekars forsvarer ikke var til stede. Dagbladet avslørte tirsdag at Økokrim var i Nord-Irak i oktober i fjor. I samarbeid med agenter fra det amerikanske føderale politiet (FBI) avhørte de medlemmer av Krekars organisasjon Ansar al-Islam som sitter fengslet der.

Ikke brukbart

Det er de rettslige avhørene av vitnene som høyst sannsynlig ikke vil bli gjennomført dersom Økokrim ikke får rettens ja til å holde Krekar fengslet. Dermed får heller ikke Økokrim vitneprov som kan brukes i en eventuell tiltale og rettssak mot Krekar.

- Dersom Krekar blir løslatt, er det ikke usannsynlig at den videre planlagte etterforskningen stopper opp. En rekke taktiske skritt kan ikke gjennomføres dersom Krekar har anledning til å påvirke vitner i saken, sier Grimstad.

FIKK BESØK: Til tross for at han sitter i varetekt med brev- og besøkskontroll, hadde mulla Krekar (t.h.) et timelangt besøk av sin kone onsdag. Her fra høring i Tinghuset i fjor, med statsadvokat Erling Grimstad (t.v.) - bak står Krekars advokat Brynjar Meling.