Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å stemme mot Erna

Høyre-politiker Kristian Tonning Riise vurderer å stemme sammen med opposisjonen når bioteknologiloven skal opp i Stortinget i morgen.

Oslo  20170103.
Førstekandidat fra Hedmark Høyre og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise etter møtet med statsministeren og klima- og miljøministeren for å diskutere om reglene for felling av ulv.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20170103. Førstekandidat fra Hedmark Høyre og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise etter møtet med statsministeren og klima- og miljøministeren for å diskutere om reglene for felling av ulv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (H) vurderer å bryte med regjeringen og stemme for opposisjonens forslag om endringer av bioteknologiloven i morgen.

Det bekrefter han overfor Dagbladet.

Dette gjelder i spørsmålet om eggdonasjon, tidlig ultralyd og Nipt-test.

- Jeg vurderer det sterkt, men har ikke bestemt meg ennå. Det er KrF som har jobbet iherdig for at dette skal bli en sak som handler om den enkelte representants samvittighet. Da må de imidlertid akseptere at dette er et samvittighetsspørsmål også for mange på motsatt side, sier han.

Svært jevnt

Det ligger an til å bli svært jevnt når endringene av loven skal opp til votering i Stortinget i morgen.

Frp har gått sammen med Ap og SV om å få til endringene. På motsatt side står regjeringspartiene og Sp.

Som Dagbladet skrev i går var det Frp som først tok initiativet til endringene - men frie stemmer i Frp kan i ytterste konsekvens gjøre at flere av forslagene likevel ikke får flertall.

Kristian Tonning Riise sier dette gjør det ekstra vanskelig for ham å følge partilinja.

- Hadde utfallet av voteringen vært klart før morgendagens møte, så hadde det vært enklere å «slutte rekkene» og stemme i blokk av hensyn til regjeringserklæringen, men det er KrF som har jobbet intenst for at denne saken nettopp skal avgjøres av den enkelte representants samvittighet, skriver han i et innlegg på sin Facebook-side og fortsetter:

- Vi sitter dermed i den litt absurde situasjonen at vi som er for liberalisering av bioteknologiloven skal stemme mot vår egen samvittighet av hensyn til KrF, og potensielt dermed kan måtte oppleve at flertallet vipper andre veien, fordi fristilte representanter i Frp har fulgt den innstendige oppfordringen fra nettopp KrF om å følge den samvittigheten de ikke ønsker at vi som er uenige med dem skal få følge. Det må jeg innrømme at jeg har store problemer med.

- Står ved avtalen

Frps stortingsrepresentanter står fritt til å stemme etter egen samvittighet. Flere har sagt at de vurderer dette.

Høyre og Venstre er bundet i saken av regjeringsavtalen med KrF.

Tidligere i dag gjorde også Venstre-politiker Ketil Kjenseth det klart at han kan ende med å stemme med opposisjonen.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland sier imidlertid at Høyre vil følge avtalen med KrF.

- Vi stemmer i tråd med Granavold-plattformen. Saken har vært behandlet på flere gruppemøter, og Høyre står ved inngåtte avtaler, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!