Israel:

Vurderer å stenge ned - igjen

Israel var et av de landene som tidligst oppdaget omikron-varianten. Likevel er antall omikron-smittede under 200. Likevel vurderes det nå strengere tiltak i landet.

FULL VAKSINERING: Den sjuårige skoleeleven Ruth Elimelech gråter idet hun får en barnedose coronavaksine på skolen hun går på i byen Tzur Hadassah, sørvest for Jerusalem. Foto: AFP/NTB
FULL VAKSINERING: Den sjuårige skoleeleven Ruth Elimelech gråter idet hun får en barnedose coronavaksine på skolen hun går på i byen Tzur Hadassah, sørvest for Jerusalem. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

«Israel - et glimt inn i framtida», het seminaret der to israelske covid-19-eksperter møtte europeiske journalister mandag.

- Vi er bekymret, og stengte landet for turisme med en gang omikron-viruset ble oppdaget. Fra i morgen, midnatt, får heller ingen komme til Israel fra USA, Canada og åtte andre land. Grunnen er at de fleste omikron-tilfellene vi har oppdaget, er importert, sier Salman Zarka, legen som omtales som «Israels covid-tsar».

- Vil spre seg

Zarka er ansvarlig for covid-19-håndteringen i Israel, og er mandag i møter med regjeringen for å vurdere mulige nye tiltak for å begrense spredning av omkron-viruset.

- Grunnen er at vi foreløpig vet for lite om omikron-viruset, annet enn at det er svært smittsomt. Derfor gjør vi alt for å hindre omikron-smitte nå, sånn at vi kan forberede oss best mulig. For, vi vet at omikron vil spre seg, vi vet bare ikke om den vil gjøre folk veldig syke. Derfor tar vi en rekke forholdsregler nå, fortsetter Zarka.

COVID-TSAREN: Professor Salman Zarka er Israels covid-19-sjef og går under kallenavnet covid-tsaren. Mandag var han med på et zoom-møte med europeiske journalister. Foto: Line Fransson / Dagbladet
COVID-TSAREN: Professor Salman Zarka er Israels covid-19-sjef og går under kallenavnet covid-tsaren. Mandag var han med på et zoom-møte med europeiske journalister. Foto: Line Fransson / Dagbladet Vis mer

Foreløpig er det ti land som står på Israels liste over røde land, og som ikke får ankomme Israel: USA, Canada, Italia, Tyskland, Belgia, Ungarn, Marokko, Portugal, Tyrkia og Sveits, melder Haaretz.

- Ny, femte fase

- Vi er nå inne i en ny fase. De fleste som er smittet og syke har delta-varianten. I tillegg har vi nå omikron, som gjør at vi er i en ny unntakstilstand. Hittil har vi klart å begrense omikron, men vi frykter at vi har begynt å få en femte bølge. Vi prøver å kjøpe oss tid et par tre uker, med å stenge grenser, samt passe på å begrense omikron-smitten, sier Ran Balicer, professor, seniorrådgiver og leder for Israels nasjonale ekspert-team for covid-19.

ISRAELSK STUDIE: En ny israelsk studie viser at personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon er bedre beskyttet enn dem som har fått vaksine. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener derimot at det ikke er noen fordel å bli coronasmittet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Ifølge Balicer, er det nå 175 bekreftede omikron-smittede i Israel. I tillegg sjekkes ytterligere 600 personer én gang til etter det Balicer kaller «mistenksomme PCR-tester».

- Vi er i en unntakstilstand, men samtidig er det viktig å si at vi har få pasienter lagt inn på sykehus og intensivavdelinger. Og de fleste som er lagt inn er fremdeles smittet av delta-varianten.

Nødvendig med booster

Israels helsemyndigheter driver med intens smittesporing og isolering. De som er smittet av omikron og deres nærkontakter følges tett opp.

- Vi trenger mer tid for å se hva som er konsekvensene av omikron. I tillegg til sporing og isolering, driver vi fremdeles massiv vaksinering. Nå er det barn fra fem til 11 år som får sin andre dose. I tillegg jobber vi veldig med å overbevise folk om at de må ta den tredje vaksinedosen, boosteren, sier Balicer.

SE LIVE: Nakstad om coronasituasjonen Vis mer

Israel var det landet i verden som vaksinerte sine innbyggere først, med start allerede i desember 2019 og januar 2020.

- Nå har fire av fem millioner israelere fått tre doser, og vi jobber med å overbevise den siste millionen om at det veldig viktig å ta boosterdosen, sier Balicer, og fortsetter:

- Israel går i front når det gjelder vaksinering, inkludert boosterdosene. Vi har sett at vaksinene er mye mindre virkningsfull mot sykdom og smitte etter seks måneder. Booster-dosen er nødvendig, sier han, og kommer med følgende råd til land som ligger etter Israel i vaksinekøen:

- Fire til seks måneder etter at folk har fått to vaksinedoser, er de ikke lenger godt nok beskyttet. Dette gjelder for delta, og sannsynligvis også for omikron. Så alle land må vurdere å gi innbyggerne sine en tredje boosterdose fire til seks måneder etter at de har fått de to første vaksinedosene siden folk da ikke lenger er beskyttet.

VAKSINE-TRØTTHET: Ran Balicer er professor, seniorrådgiver og leder for Israels nasjonale ekspert-team for covid-19, og forteller at en rekke israelere har gått vaksine-lei. Foto: Line Fransson / Dagbladet
VAKSINE-TRØTTHET: Ran Balicer er professor, seniorrådgiver og leder for Israels nasjonale ekspert-team for covid-19, og forteller at en rekke israelere har gått vaksine-lei. Foto: Line Fransson / Dagbladet Vis mer

Vaksine-trøtthet

Selv om Israel har klart å holde omikron-smitten nede, tror de ikke de vil klare å unngå at den sprer seg.

- Det er ikke mulig. Vi bare ønsker å utsette den så lenge som mulig, for å øke vaksineringsgraden, for å skaffe til veie medisin og få mer kunnskap om hvordan omikron fungerer, sier Zarka.

Professor Zarka skulle mandag i møter med landets myndigheter. Å stenge ned deler av samfunnet er en mulighet.

- Omikron er svært smittefarlig, så da er nedstengninger, masker og andre tiltak er på bordet for å gi oss mer tid. I tillegg til at vi jo har stengt for all turisme, gjentar Zarka.

I motsetning til Norge, der antallet omikron-tilfeller stiger jevnt, har det holdt seg på stedet hvil i Israel. Av de 175 personene som er bekreftet omikron-smittet, kom 113 av disse med smitten fra utlandet. Så har de smittet 31 av sine direkte nærkontakter, mens 17 personer har ukjent smittekilde, ifølge Balicer.

Mulig fjerde dose

Israel utelukker heller ikke å sette i gang en fjerde vaksineringsdose.

- En fjerde dose kan bli mulig, men vi må forske litt mer, for å se hvor lenge den tredje boosterdosen hindrer sykdom og smitte, sier Balicer.

Også i Israel er det deler av innbyggerne som ikke ønsker å bli vaksinert. Disse er spesielt i det ultraortodokse miljøet og blant landets arabiske innbyggere, ifølge Balicer.

- Men vi jobber hele tida med å opplyse og vise til forskningen, som jo viser at vaksinen hindrer smitte og sykdom, sier han.

Vaksine-trøtthet er blitt en annen utfordring.

- Jeg tror mange israelere er blitt trøtte og leie over at de hele tida må endre sine vaner på grunn av covid. Mange er også lei av å ta vaksiner etter tre doser. Men blant de over 60 år har mer enn 90 prosent tatt den tredje dosen, så det fungerer for de mest sårbare, sier Balicer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer