Vurderer å stenge norske grønnsakdusjer

I Sverige er stengningen et folkekrav etter omfattende legionellasmitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et møte mandag i bransjeorganisasjonen for svenske dagligvarehandel oppfordres alle butikker i landet om å stenge anleggene som dusjer frukt og grønnsaker.

I byen Lidköping er det til nå konstatert ni tilfeller av den smittsomme sykdommen. En av de smittede er død, men den eldre mannen led av en annen alvorlig sykdom, og det er derfor usikkert om han døde av legionella, ifølge lege Peter Ulleryd ved Smittskyddenheten i Skövde.

Tidligere har en person fra Umeå dødd av sykdommen, ifølge Dagens Nyheter. Flere av pasientene er imidlertid på bedringens vei, og fredag ble fem av dem utskrevet fra sykehuset.

Tar kontakt

- Det er i første omgang ikke aktuelt å be norske dagligvarebutikker stenge fuktanleggene. Vi vil nå skaffe oss informasjon om det som er av erfaringer og vurderinger i Sverige, før vi sammen med helsemyndighetene eventuelt vurderer eventuelle tiltak i Norge, sier avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet til NRK.

- Legionellabakteriene trives veldig godt i vann med temperatur mellom 20 og 50 grader, og når det vannet blir sprayet ut kan folk puste inn disse bakteriene, sier Ormsettrø, og understreker at frukten fra anleggene er trygg.

Mattilsynet vil tirsdag ta kontakt med svenske helsemyndigheter om saken. Svenske dagligvarebutikker skrur av vanningsanlegg i grønnsakdiskene i frykt for at de er med på å spre den alvorlige sykdommen legionella.

- Vi har kommet fram til at de få dusjene som finnes installert i dagligvarebutikkene stenges av inntil videre, sier Tomas Svanton, administrerende direktør for svensk dagligvarehandel, ifølge Aftonbladet.

Debatten raser i svensk media om trusselen grønnsaksdusjene angivelig utgjør.

Smittekilde

Tidligere i sommer ble tre personer smittet av legionella i Umeå. Helsemyndighetene i Umeå har slått fast at det var legionella i grønnsakdusjen og OBS Stormarknad stengte anlegget umiddelbart, opplyser NRK.

Smittekilden i Lidköping er foreløpig ukjent. Det er det slått fast at smitten ikke kommer slike anlegg i Lidköping. Nå undersøkes andre mulige smittekilder, blant dem luftanlegg på offentlige steder.

(NTB)