Vurderer å stenge norske grønnsakdusjer

I Sverige er stengningen et folkekrav etter omfattende legionellasmitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter et møte mandag i bransjeorganisasjonen for svenske dagligvarehandel oppfordres alle butikker i landet om å stenge anleggene som dusjer frukt og grønnsaker.

I byen Lidköping er det til nå konstatert ni tilfeller av den smittsomme sykdommen. En av de smittede er død, men den eldre mannen led av en annen alvorlig sykdom, og det er derfor usikkert om han døde av legionella, ifølge lege Peter Ulleryd ved Smittskyddenheten i Skövde.

Tidligere har en person fra Umeå dødd av sykdommen, ifølge Dagens Nyheter. Flere av pasientene er imidlertid på bedringens vei, og fredag ble fem av dem utskrevet fra sykehuset.

Tar kontakt

- Det er i første omgang ikke aktuelt å be norske dagligvarebutikker stenge fuktanleggene. Vi vil nå skaffe oss informasjon om det som er av erfaringer og vurderinger i Sverige, før vi sammen med helsemyndighetene eventuelt vurderer eventuelle tiltak i Norge, sier avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet til NRK.

- Legionellabakteriene trives veldig godt i vann med temperatur mellom 20 og 50 grader, og når det vannet blir sprayet ut kan folk puste inn disse bakteriene, sier Ormsettrø, og understreker at frukten fra anleggene er trygg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer