Amsterdam:

Vurderer å stenge «Red Light District»

Den første kvinnelige borgermesteren i Amsterdam vurderer å stenge sexkvartalet. - Kvinnene blir ikke respektert lenger. De blir kalt ting, ledd av og fotografert uten samtykke.

KAN STENGES FOR GODT: Amsterdams borgermester vil stenge et av verdens mest kjente kvartaler. Foto: Paul Brown / REX
KAN STENGES FOR GODT: Amsterdams borgermester vil stenge et av verdens mest kjente kvartaler. Foto: Paul Brown / REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amsterdams første kvinnelige borgermester, Femke Halsema, lanserte onsdag planer om å stenge prostitusjonskvartalet, som blant annet er kjent for sine utstillingsvinduer med sexarbeidere.

Grunnen skal være turister som «glor» på kvinnene bak vinduene, og ikke har intensjoner om å betale for tjenestene de utfører.

Det melder flere nyhetsbyråer og utenlandske medier, blant andre Reuters og The Independent.

- Mange av kvinnene som jobber der føler seg ydmyket, ledd av - og det er en av grunnene til at vi trenger forandring, skal hun ha sagt før lanseringen.

Dermed kan neonlysene i det verdensberømte «Red Light District» ende med å bli slokket for godt.

- Ikke forhandlingsbart

Halsema mener kvinnene bak de 330 vinduene har blitt «bare en annen turistattraksjon» for mennesker som besøker hovedstaden, ifølge The Guardian.

Hun kommer med en klar tale til lokalavisa Het Parool, der hun understreker at planene hennes ikke er forhandlingsbare.

UTSTILLINGSVINDUER: I en rekke utstillingsvinduer langs «Red Light District», kan skuelystne få seg et blikk av sexarbeidere, før eventuelle kjøp tas. Foto: Rex Shutterstock
UTSTILLINGSVINDUER: I en rekke utstillingsvinduer langs «Red Light District», kan skuelystne få seg et blikk av sexarbeidere, før eventuelle kjøp tas. Foto: Rex Shutterstock Vis mer

- I en årrekke var det en overvekt av sjømenn som oppholdt seg i «Red Light District», som etter flere måneder til sjøs, benyttet seg av muligheten til å «erfare» nederlandske kvinner. Situasjonen er nå en helt annen, da flesteparten av kvinnene som jobber her, er blitt av utenlandsk opprinnelse, som vi ikke engang vet hvordan har endt opp her, sier hun til avisa.

- De blir ikke respektert lenger. De blir kalt ting, ledd av og fotografert uten samtykke, legger hun til.

- Flytte bordeller

Reuters skriver at fire hovedpunkter skal være under evaluering for å få bukt på problemet. De er:

  1. Å sette en endelig stopper for utstillingsvinduene.
  2. Styrke lisensieringen av sexarbeidere.
  3. Redusere antall sentrumsbaserte bordeller.
  4. Stenge disse eller flytte dem til andre steder i byen.

Hovedpunktene det jobbes med, som er gjort rede for i en rapport med navnet «The Future of Window Prostituation in Amsterdam», inkluderer også forslag til en «erotisk bysone», som vil ha en klar inngangsport, liknende den i Hamburg.

Forslagene vil bli presentert for innbyggere og bedrifter på rådhusmøtene i byen denne måneden, før de vil håndteres ytterligere av bystyret seinere i år.

Forbereder byen uten kvartalet

Halsema ble den første kvinnelige borgermesteren i Nederlands hovedstad i fjor, og mener byen må tørre å tenke på «Red Light District» uten prostitusjon.

Hun ønsker å ta fatt på menneskehandel, samt redusere antall turister i trange bakgater og gater ved kanalen Singel.

BORGERMESTER: Femke Halsema ble valgt som den første kvinnelige borgermesteren i Amsterdam 12 juli i fjor. Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters
BORGERMESTER: Femke Halsema ble valgt som den første kvinnelige borgermesteren i Amsterdam 12 juli i fjor. Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters Vis mer

Ifølge The Independent er målet hennes at svindel og hvitvasking av penger skal reduseres, i tillegg til at turist-fylte områder i byen skal bli roligere.

Ulovlig med guidede turer

I mars ble det også gjort en rekke tiltak, da det ble kjent at det fra januar 2020 vil være forbudt med guidede turer gjennom kvartalet. Da sa assisterende borgermester, Udo Kock, at det ikke egnet seg for turister:

- Vi synes ikke det er passende at turister kikker på sexarbeidere, og forbyr derfor alle turer som tar besøkende langs prostituertes utstillingsvinduer, sa han.

Nå kan det altså hende at prostitusjonskvartalet trekker for vinduene for godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer