Vurderer å stille til valg

Allerede før 2024 kan amerikanske velgere få stemme på Trump, bare ikke Donald.

SENATOR-SVIGERDATTER: Lara Trump, svigerdattera til USAs president Donald Trump, skal overveie å stille til valg som senator i Nord-Carolina i 2022, ifølge flere amerikanske medier. Foto: AP Photo / NTB Scanpxi
SENATOR-SVIGERDATTER: Lara Trump, svigerdattera til USAs president Donald Trump, skal overveie å stille til valg som senator i Nord-Carolina i 2022, ifølge flere amerikanske medier. Foto: AP Photo / NTB Scanpxi Vis mer
Publisert

Etter valgnederlaget mot Joe Biden 3. november, skal USAs utgående president Donald Trump ha først og fremst gjort to ting: Sett på TV og overveid å stille til valg igjen i 2024, ifølge amerikanske medier.

Men før den tid kan en annen Trump ha stilt til valg.

Donald Trumps svigerdatter, Lara Trump, gift med presidentens nest yngste sønn Eric, skal nå overveie å stille til valg som senator i Nord-Carolina, ifølge New York Times.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

«Formidabel»

Trumps svigerdatter, en tidligere personlig trener og TV-produsent, er ikke helt uten politisk erfaring. Hun har vært rådgiver for Donald Trumps valgkampanje, og var særlig aktiv i kampanjens arbeid i Nord-Carolina, delstaten hvor Lara Trump er født og oppvokst.

Lara og Eric Trump har attpåtil døpt sin førstefødte datter Carolina, etter nettopp delstaten, ifølge New York Times.

- Hun er veldig karismatisk, hun forstår «retail politics» (tradisjonell valgkamp og møter med velgere, journ.anm.) og har et naturlig instinkt for politikk, sier Mercedes Schlapp.

Schlapp arbeidet også for Trumps valgkampanje og tilbrakte mye tid med Lara Trump under valgkampanjen.

- I særlig Nord-Carolina har hun et kjent navn og folk kjenner henne igjen. Hun jobbet veldig hardt for kampanjen og var veldig involvert i en rekke avgjørelser, legger hun til.

Presidentens svigerdatter får også et godkjentstempel av Kellyanne Conway, Donald Trumps tidligere topprådgiver.

- Hun ville ha vært formidabel, sier Conway til New York Times.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

I hard konkurranse

Presidentens svigerdatter skal ifølge avisa ha siktet seg inn på plassen til nåværende senator Richard Burr, som har offentliggjort at han vil gi seg i senatet etter at hans seks år lange periode går ut etter 2022.

Det åpner for en nominasjonskamp innad i Det republikanske partiet, og hvis Lara trump ønsker å bli senator, er hun først nødt til å vinne nominasjonsvalget.

Allerede i denne prosessen er det ventet særdeles hard kamp.

Blant dem som nevnes som aktuelle av den amerikanske nettavisa Politico, er blant andre:

  • Mark Meadows, Donald Trumps stabssjef.
  • Mark Walker, medlem av Representantenes hus for Nord-Carolina.
  • Tidligere Nord-Carolina-guvernør Pat McCrory.
ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

Mindre seiersmargin

Skulle Lara Trump vinne denne kampen, møter hun deretter Demokratenes senatskandidat i det faktiske senatsvalget, og det er illevarslende tider for Republikanerne i Nord-Carolina.

Donald Trump vant delstaten i presidentvalget i år, men bare med 1,3 prosentpoeng. Tidligere har Nord-Carolina vært en republikansk bastion å regne, med noen demokratiske slengere her og der.

I 1976 vant Demokraten Jimmy Carter i delstaten, og i 2008 vant Barack Obama, men bortsett fra det har den republikanske presidentkandidaten gått seirende ut her.

Men seiersmarginen er blitt mindre og mindre for hvert valg, og Demokratene ser derfor en mulighet til å kapre to seter fra Republikanerne her i kommende valg, ifølge New York Times.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer