Vurderer å straffe piggfrie bilister

Dersom du kjører piggfritt om vinteren og bulker, kan du bli straffet av forsikringsselskapet, enten ved avkorting i erstatningen eller ved økt premie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapene skal vurdere første sesong med piggfri-kjøring i stort omfang, før de bestemmer hvem som skal betale for det økte skadeomfanget.

Helgas glatte føre i Oslo-området førte til at forsikringsselskapene fikk melding om mange hundre flere bulkeskader enn normalt. Men foreløpig risikerer bilførere ingen avkorting i erstatningen fordi de kjører på såpeglatt føre med piggfrie dekk.

- Vi reagerer nok ikke så raskt som vi ellers ville gjort, fordi erfaringene med storstilt kjøring med piggfrie dekk er så ferske, sier informasjonssjef Stein Håkonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Vi håper at bilistene etter hvert skal lære å kjøre mer defensivt enn med nye piggdekk, og at skadefrekvensen skal gå ned. Men dersom bulkefrekevensen øker betydelig mer enn de tre prosentene man regnet med på forhånd, må selskapene vurdere enten premiedifferensiering eller avkorting i erstatningen, mener Håkonsen.

- Men det er lite sannsynlig at det skjer noe med forsikringsvilkårene de første årene, understreker Håkonsen.

I forsikringsselskapet if... (tidligere Storebrand Skadeforsikring) som er størst på bilforsikring, er det foreløpig ikke aktuelt verken å øke forsikringspremiene i Oslo-området eller å straffe de som kjører piggfritt på annen måte.

- Stort sett får vi melding om småskader etter det glatte føret i helga, men det er ikke aktuelt å straffe noen for at de følger myndighetenes pålegg om at flere skal kjøre uten piggdekk, sier pressetalskvinne Emma Elisabeth Vennesland i if...

Forsikringsselskapene vurderer hele tida skadeutviklingen i geografiske områder for å se om premien dekker skadeutbetalingene.