Vurderer å tette smutthullet

Dagbladets avsløring av hvordan utbyggere utnytter smutthull i loven for å bygge strandperler, utløste hektisk aktivitet i Miljøverndepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil følge dette nøye, og vurderer å endre regelverket, sier statssekretær André Støylen.

Utbyggere er i ferd med å sette opp 70 luksushytter og et spa-senter på Holtnes Brygge ytterst i Oslofjorden. Området er regulert som næringstomt, og dermed kan hyttene settes opp helt nede i strandkanten.

Skal være strengt

Dagbladets oppslag i går førte til at tre saksbehandlere i Børge Brendes departement måtte hente inn informasjon fra Hurum kommune om prosjektet.

- Når det fungerer slik at eieren har enerett på bruken av hytta om sommeren, og dermed hindrer andre fra å leie den, er jeg enig i at dette kan kalles et smutthull, sier statssekretær André Støylen i Miljøverndepartementet til Dagbladet.

Allerede tidlig på 90-tallet ble det presisert fra departementet at praksisen for utbygging skal være strengere i Oslofjorden enn i resten av landet.

- Vi stoler på at fylkesmennene følger de reglene som gjelder. Nå som Dagbladet har reist en problematikk som er ny, må vi vurdere å gjøre noe med reglementet i lys av det, sier han.

Støylen ble orientert om saken etter at saksbehandlerne hadde fått informasjon fra planavdelingen i Hurum kommune. Han ønsker likevel ikke å gi en vurdering av hvordan kommunen opptrådte da de godkjente planene om næringsvirksomhet på tomta.

Direktør Rune Svensson i Oslofjordens friluftsråd betegner hyttefeltet på Holtnes Brygge som et av de største utbyggingsprosjektene i Oslofjorden på mange år.

Strider mot regler

- Hurum-prosjektet strider mot de rikspolitiske retningslinjene for vern av strandsonen. Min påstand er at dette ikke ville blitt godkjent i Østfold eller Vestfold, sier Svensson.